Röpnyelvtan - Határozott névelők
Prievara Tibor
2003/05/27 23:15
2366 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Holnap dolgozat, és neked még mindig nem teljesen világos egy nyelvtani rész? Új sorozatunk ezen próbál segíteni. Az első rész a határozott névelőket mutatja be.

A határozott névelő

A magyarban kétféle határozott névelõ van: az a és az az. Hogy melyiket használjuk, az attól függ, hogy az utána álló fõnév magán- vagy mássalhangzóval kezdõdik.ô

A németben háromféle határozott névelõ van: der, die és das. Használatát pedig az utána álló fõnév neme határozza meg. A német fõnevek ugyanis hímnemûek, nõnemûek, vagy semlegesnemûek lehetnek. A nem megállapítása élõlények esetében könnyû, bár nem mindig egyértelmû.

  • a, az ð der, die, das
  • hímnem ð der
  • nõnem ð die
  • semlegesnem ð das

(A Mädchen szó jelentése lány. Tehát azt gondolhatnánk, hogy a névelõje biztosan die lesz, hiszen a lányok nõnemûek. A szó végén található -chen kicsinyítõ képzõ. És minden kicsinyõtõ képzõs szó das névelõvel bír. Tehát helyesen: das Mädchen. De errõl majd egy következõ lecke szól.)

A sok kivétel miatt - no meg, mivel az élettelen (természetes nemmel nem rendelkezõ) dolgok nyelvtani nemét nem lehet meghatározni - általában sokkal egyszerûbb rögtön a fõnévvel együtt megtanulni a névelõjét, és a többes számát is. Többes számban a határozott névelõ mindig die, függetlenül attól, hogy egyes számban mi volt a fõnév névelõje.

  • többes szám ð die

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten