Ruszin törzsek: dolisnyánok, bojkók, lemkók és huculok
Simon Tamás
2003/06/29 12:45
1087 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Kárpátalján élő ruszinoknak négy törzsét különböztetjük meg: a dolisnyánokat, a bojkókat, a lemkókat és a huculokat. A dolisnyánok őshazáját minden valószínűség szerint a volhíniai Poleszjében és Podóliában találjuk meg. A dolisnyánok őshazáját minden valószínűség szerint a volhíniai Poleszjében és Podóliában találjuk meg.

Valószínűleg Moldávián és Erdélyen keresztül jutottak el Kárpátaljára. A mai Székelyföldön tartózkodhattak előbb hosszabb-rövidebb ideig, s onnan vándoroltak észak felé, mai lakóhelyeikre. Háromszék tele van szláv eredetű helységnévvel, és a székely nyelvjárásba is bekerült több ruszin szó, mely másutt a magyarságnál ismeretlen. A hat-hétszáz éve megtelepedett dolisnyánokat síklakóknak is nevezik.

A huculoktól nyugatra a Szopurka folyótól a Laborc folyóig elterülő hegyvidéken (Verhovinán) élnek a bojkók. Általában barátságosak, beszédesek, rendes találkozóhelyük a templomudvar vagy a kocsma. Könnyen beletörődik sorsába, pedig tehetséges, ám az összes ruszin közül ők szeretik legjobban a családjukat.

A bojkóktól keletre, a Latorcától Poprádig húzodó hegyvidéken, az Alacsony-Beszkidek lejtőjén találjuk a lemkókat. A lemkók földje alacsony hegyvidék. Öltözetében is közelebb áll a tóthoz és a lengyelhez, mint a többi hegyvidéki ruszinhoz. Nem visel tüszőt, mely a többi ruszin büszkesége, van viszont nyakkendője. Ruházata rövid, ráncos gatya és ing, rajta fekete pitykés mellénnyel, fölötte hosszú csuhával, fekete-fehér rojtos átvetővel, illetve otthon a térdig érő barna gúnya ("szerdák").

A ruszinok maguk közül a hucult tartják a legszebbnek és legszerencsésebbnek, akinek gazdag a földje, erős a testalkata, izmos, magas és karcsú. Az Erdős-Kárpátok északkeleti csücskében, a Tisza forrásvidékén, valamint a Romániához csatolt Havasmezőn, Visóorosziban és Oroszkőn élnek mint a legkisebb (harmincezren vannak) és legérdekesebb ruszin törzs. A hucul eredetileg lovasnép. Lovon járt a havasokra, a szomszéd falvakba, sőt régente még esküvőre is lovon ment a templomba.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten