Samba az iskolai hálózatban III.
2004/10/20 11:31
9010 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Először nem gondolnánk, de számtalan lehetőség van arra, hogy egy-egy megosztást különféleképpen állíthassunk be. Lehetőségünk van többek között csak olvasható megosztást készíteni, amely esetleg pár felhasználó számára legyen írható is. A vágyainknak a fájlrendszer adta korlátok azért határt szabnak, de a gyakori igények kielégíthetők.

Egy megosztás két legfontosabb paramétere a megosztás neve, amely szögletes zárójelek között szerepel, és az elérési út, amit így adhatunk meg:

[megosztás]
path = /ahol/a/megosztott/könyvtár/van

Írhatunk ugyan ékezetes neveket, de előfordulhat, hogy "avatatlan szemnek" olvashatatlan lesz, mire egy Windows kliens ablakáig eljut. Ennél sokkal több paramétert (először) nem is érdemes megadni, hiszen minden más alapértelmezett érték elegendő ahhoz, hogy használhassuk a megosztásokat. A kollégák örömére elkészíthetjük az iskolai dokumentumokat rendszerező megosztásokat, de most koncentráljuk a diákok szükségleteire.
A Samba egyik legfontosabb beállítási lehetősége az, hogy az operációs rendszer által kezelt felhasználók saját (ún.: home) könyvtárát képes kezelni. Eddig ugyan név nélküli (guest) belépést használtunk, ezért épp itt az ideje a felhasználóink létrehozásának is. Egyelőre csak egy-kettő felhasználót ismertessünk meg a rendszerünkkel, a későbbiekben a tömeges regisztrációt lehetőségeit is bemutatom.Elsőként néhány beállítást kell eszközölni a [global] szekcióban, amelyek lehetővé fogják tenni a felhasználók megkülönböztetését. Szükséges beállítani, hogy a hitelesítést a Samba szerver oldja meg, illetve a hálózaton használt jelszavak titkosítva legyenek.

security = user
encrypt passwords = yes

Miután ezeket a beállításokat elvégeztük és a rendszer adta adminisztrációs eszközökkel elkészítettük a felhasználói fiókokat, engedélyezni kell a Samba részére is őket. Ezt egyszerűen a smbpasswd -a a_felhasználó_login_neve parancs végrehajtásával tudjuk elvégezni. A -a kapcsoló azt jelzi a programnak, hogy új felhasználóról lesz szó, ezt követi a felhasználó belépési neve. A futás során meg fogja kérdezni a használandó jelszót, amely lehet különböző is, mint amit az operációs rendszer kezel. A sikeres végrehajtást egy Added user a_felhasználó_login_neve. üzenettel nyugtázza. Ezek után az smb.conf állományt szerkesztve, közvetlenül a [global] szakasz után írva készítsük el a felhasználók saját megosztását:

[homes]
comment = Saját könyvtárak
browseable = yes
writable = yes
wide links = yes
follow symlinks = yes

Ügyeljünk arra, hogy a konfigurációs állományban a [global] szakaszban (benne felejtett :) a guest ok és a read only sorok immár ne szerepeljenek. Ezek után a Windows kliensről való belépés már nem lesz túl egyszerű, hiszen azonosítanunk kell magunkat. Windows 95/98 esetén kénytelenek vagyunk azzal a névvel bejelentkezni, amit majd a SAMBA nevű gépre való belépéshez is használni fogunk, nem árt, ha a jelszó is azonos. A Windows NT sorozat már másképp áll hozzá a megosztásokhoz, ugyanis itt is megpróbálja beléptetni a felhasználót azzal a névvel és jelszóval, amit a gépre belépéshez használt, de ha nem sikerül, megkérdezi a felhasználónevet is és a jelszót is.

Átlagos esetben a Windows elé telepedésünk eltart annyi ideig, amíg a Samba újra beolvassa a megváltozott konfigurációs állományát, amit rendesen percenként megtesz. Ha ezen maximum egy perc kivárása nehézségekbe telik, akkor nyugodt szívvel indítsuk újra. Éles rendszernél érdemes kivárni ezt a kevés időt, mert hibás konfigurációs állományt nem fog feldolgozni a program, ezzel elejét veszi a nem várt leállásoknak. Ellenben hibát sem fog jelezni, ezért mindenképpen nézessük meg a konfigurációs állományt a testparm smb.conf parancs használatával, amely ékes angolsággal közli a szívfájdalmát, vagy ujjongva jelzi, hogy minden a legnagyobb rendben.

Visszatérve a Windows kliens elé, (a név és) a jelszó megadása után látnunk kell a felhasználónévvel azonos nevű megosztást, amelybe állományokat tudunk másolni, szerkeszteni, törölni; egyszóval minden olyan műveletet, amit egy átlagos flopi lemezzel is meg tudunk tenni. Ezzel kiváltottuk a szeretve gyűlölt 3½ lemezt, amelyet mostantól már csak év elején (könnyes szemmel) kell megmutatni, mint tesszük ezt az 5¼ lemezzel.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten