Samba az iskolai hálózatban VI.
2004/11/29 22:42
1496 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Milyen jó lenne, ha ezek után nem kellene minden munkát folyamatosan a hálózaton végezni. Az ember egyszerűen a Dokumentumok mappába dolgozik, kijelentkezéskor pedig a Windows felmásolja a hálózatra a munkánkat. Legyinthetünk, hogy ez egy álom, pedig a Samba ezt is tudja.

A mozgó profil (roaming profile) beállítása azzal az előnnyel jár, hogy bármelyik gép elé is ül le a felhasználó a saját beállításait és adatait látja. Feltéve, ha a használt programok képesek arra a varázslatra, hogy nem a raját könyvtárukat használják adatok tárolására, hanem a Documents and Settings/%USER%/ mappát. Feltétlen ügyeljünk arra, hogy lehetőleg csak akkor állítsunk be ilyen szolgáltatást, ha csak Windows 95/98 rendszert használunk, vagy csak Windows NT sorozatot. A kettő ugyanis csak egy kicsit kompatibilis egymással, pont annyira, hogy megkeserítse az életünket, bár nagyjából használható a szolgáltatás.
A Samba beállításához ismét alig pár sort kell megadnunk, hiszen a munka oroszlánrészét a fejlesztők megoldották. A [global] szekcióban kettő hasonló sor szükséges, amelyekkel megadjuk a kliensek számára, hogy hol érik el a fent megnevezett könyvtár másolatát.   logon path = SAMBAProfiles\%U
   logon home = SAMBAProfiles\%U

Ehhez természetesen létre kell hozni a Profiles megosztást is:
[Profiles]
   path = /home/Profiles/
   browseable = no
   guest ok = yes
   writeable = yes

Illetve a /home/Profiles/a_felhasználó_neve könyvtárat is, olyan jogokkal, hogy a felhasználók képesek legyenek írni a saját könyvtárukba. Ezek után több dolgunk nincs is, mint hátradőlni és megpihenni a többi rész előtt, amely a Samba adminisztrációs lehetőségeiről fog szólni.

Auth Gábor
auth.gabor@enaplo.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten