Schossberger kastély-Tura
Érsek Dóra
2008/09/23 11:20
1519 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kétféle kíváncsi embert ismerek, az egyiknek már van kastélya, ők vannak kevesebben, és többen vannak azok, akik álmodoztak már egy főúri rezidenciáról. Pár évvel ezelőtt fedeztem fel a turai titokzatos Schossberger kastélyt a levegőből, egy olyan repülés végén, amikor a viszontagságos időjárás miatt szinte semmit nem sikerült jól lefényképeznem. Gyöngyös környékére érve, csodával határos módon kiderült az ég.
Schossberger kastély (Forrás: www.civertan.hu)

Tura fölé érve, ahogy letekintettem, nem hittem a szememnek, arra gondoltam, egy film itt hagyott díszletét leltem meg. Ma is azt vallom a Schossberger kastély, hazánk legrejtélyesebb, legvarázslatosabb múltidéző kastélya. Legendás története Ybl Miklós kapta Schossberger Zsigmond bankártól a megbízást a kastély tervezésére. Elkészültekor Magyarországon abban az időben ritkaságszámba menő, modern berendezésekkel építették be a középkori, reneszánsz lovagvárakat idéző épületet. A légifotón is látható megannyi kémény szolgálta a jól megtervezett fűtés- és szellőzőrendszert. A kastély áramellátása lehetővé tette az étellift és a szobákban villanyvilágítás kényelmét lakói számára. 

Sok más társához hasonlóan a háború idején hadikórház lett, majd ’45 után iskolát működtettek benne. Mindenesetre furcsa lehetett egy eklektikus, neoreneszánsz kastélyban tanulni az ABC-t. Kalandos sorsához méltón a már rossz állapotú épületbe a Lapkiadó Vállalat költözött be, hogy az átalakított szobáiban a szocialista tábor írói alkothassanak, írjanak könyveket, regényeket. Gondolom az eklektikus környezet eklektikus műveket szült. Kár, hogy nem ők vagy én fogalmaztam meg a kastély eladás előtti hirdetését. „A Pallas Lapkiadó Vállalat mély fájdalommal tudatja, hogy eklektikusan leromlott kastélyát eladásra kínálja.” 

Jelentkezett vevő, egy indiai befektető csoport (tán maharadzsák?) kik mindössze 125 millió forintért vásárolták meg a kastélyt hatalmas parkjával együtt. Ekkor képzeltem egy turbános, tigrises hátteret a kastély mögé, látva mikor megérkezik az új tulajdonos a hatvani vasútállomásról – a csodás Keletről –, ahol én fogadom az elé kiküldött állatkerti kölcsön elefántokon. Szerencsére felébredtem és úgy hírlik mások is – újabb befektetők kerültek, akik komoly terveket fontolgatnak. A turai Schossberger kastély így ebben az állapotában is megtekinthető. Javaslom a mesék és a kastélyok barátainak, hogy látogassák meg. 

Forrás: www.civertan.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten