Segédanyagok a nyelvvizsgához - 1. rész
2002/09/13 09:34
1957 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Új tanév, új tankönyvek - ha már elhatároztad magad és minden lehetséges eszközt szeretnél megragadni a tanuláshoz, tekintsd meg néhány jól bevált tankönyről szóló rövid összefoglalónkat.

Angol

A nyelvvizsgára való felkészülésben rendkívül fontos a megfelelő tankönyvek kiválasztása, valamint ezek hatékony használata. A vizsga részét képező nyelvtani teszteken a vizsgázók gyakran nem érnek el túl magas pontszámot, annak ellenére, hogy sokan közülük a tanfolyamon vagy az iskolában megoldott tesztek során jól teljesítettek. A tesztkönyvek többségénél problémát okoz, hogy a könyv végén ugyan megtalálható a megoldás, de ugyanakkor nem jellemző az, hogy meg is magyarázzák, miért nem jó az általunk választott lehetőség. Bajczi Tünde-Kerekes Zsolt : Angol feleletváltós tesztkönyvében (1998-Paginarum Kiadó, Librotrade Kft.) a helyes megoldások kizárólagos közlése helyett a tankönyv végén, a " Megoldások" részben minden esetben rövid magyarázat található, ugyanakkor arra is választ kaphatunk, hogy mi a hiba a többi esetben. A könyv önálló tanulásra is kitűnően alkalmas, hiszen önmagunk is rájöhetünk, miért döntöttünk rosszul.

Általános javaslatok a tesztek megoldásához

Senki ne hagyatkozzon totózáshoz hasonló módszerekre, hiszen a teszteket nyelvtani egységek alapján építik fel, és viszonylag szigorúan pontozzák, ezért kicsi a valószínűsége annak, hogy a jó eredmény csupán szerencsén múljon. Már gyakorlás közben tanácsos végiggondolni, miért éppen az általunk választott lehet a helyes megoldás. Amikor mindennek ellenére nem találjuk meg a helyes választ, azt legalább sikerül kideríteni, ha valamilyen szerkezetet következetesen rosszul használunk. Nem célravezető akkor is beírni valamit, ha fogalmunk sincs melyik válasz lehet a jó, hiszen az ottnoni felkészülés szakaszában teljesen mindegy hányszor nyitjuk ki a szótárt, vagy a nyelvtankönyvet. A tippelés hátránya többek között az is, hogyha véletlenül megtaláljuk a helyes megoldást, néhány héttel később már választhatunk egészen mást is, hiszen nem tudatosan döntöttünk. A nyelvvizsgáig pedig tanácsos pótolni a hiányosságainkat.

Német

Pilarsky Jiri - Lieli Pálné - Beke Dezsőné: Segédkönyv német érettségi/felvételi és nyelvvizsághoz. A német nyelv tanulásával és az ehhez kapcsolódó nehézségekkel kapcsolatban felmerülő tipikus feladatsorokat, teszteket, szövegértési gyakorlatokat tartalmazó tankönyv fontos és értékes vonásai közé tartozik, hogy az egyes egységek végén rövid, könnyen érthető magyarázatok szerepelnek, amelyek nagy mértékben megkönnyítik a gyakorlást. Mivel a német nyelvtan felettébb terjedelmes, a tesztfeladatokra való áttérés esetén nem árt az egyéb, rendkívül hasznos nyelvtani egységekhez kapcsolódó kulcsfeladatokat (szórend, vonzatok, főnevek névelői) kellőképpen begyakorolni. Ebben pedig a fent említett könyv kitűnő segítséget nyújt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten