SPAMIHILATOR - hatékony védekezés a SPAM ellen
Abonyi-Tóth Andor
2003/11/11 11:06
1783 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sorozatunk első részében megismerkedhettünk a SPAM fogalmával, most egy olyan eszközt mutatunk be, amely megszabadíthat minket kéretlen levelek tömegétől.

Bevezető

Múlt alkalommal Szmeskó János cikkéből megtudhattuk mi is a SPAM, illetve hogyan védekezhetünk ellene. Említésre került, hogy léteznek különböző spam szűrő programok is, amelyek megszabadíthatnak minket a nem kívánt levelektől. A következőkben a Spamihilator nevű programot mutatjuk be, amely kiváló segítőtárs lehet a SPAM elleni küzdelemben.

Miért pont a Spamihilator?

Több ingyenes programot kipróbálva a leghatékonyabbnak  a Spamihilator bizonyult, amelyet a www.spamihilator.com  címről tölthetünk le. A telepítési folyamat során a program automatikusan beállítja a levelezőprogramunkat. Használata nem túl bonyolult, ám odafigyelést igényel. A kezelést megkönnyíti, hogy a program többnyire magyar nyelvű. (A fordítást Abonyi-Tóth Zsolt készítette, köszönet érte!)

Milyen elven működik a program?

A program két szűrési módszert alkalmaz. A program minden beérkező levelet ellenőriz az öntanuló szűrő (Learning filter) segítségével. Ha ez alapján nem sikerült a levélről eldönteni, hogy spam-e, akkor a Spam szavak szűrője (Spam word filter) is működésbe lép.  Ezen szűrő már alapállapotban is rengeteg kifejezést tartalmaz, de megvan a lehetőségünk arra, hogy mi magunk is bővítsük a szótárt. A program előnye, hogy léteznek hozzá olyan bővítmények (plugin) is, amelyek a program funkcióit kiterjeszthetik (pl. blokkolják a gyanús országokból érkező leveleket). Azt is beállíthatjuk, hogy egy adott  e-mail címről kapott levelet a rendszer mindig  SPAM-nek tekintsen.

A program használata

A telepítés után a képernyő jobb alsó sarkában jelenik meg a program ikonja. A különböző beállítások, funkciók eléréséhez kattintsunk az egér jobb gombjával erre az ikonra.

Lomtár

Ennek az ellenőrzése elengedhetetlenül fontos, ide kerülnek ugyanis a program által szemétnek minősített levelek. Időnként előfordul, hogy fontos levél is itt köt ki! Az ablak felső részében láthatóak a kiszűrt levelek. Az alsó részben a kiválasztott levélhez tartozó információk jelennek meg. A leveleket el is lehet olvasni, szigorúan csak biztonságos, szöveges formában, az esetleges (káros) mellékletek megnyitása nélkül. A Visszaállítás gomb hatására a kijelölt leveleket kivesszük a lomtárból. Ezt követően ismét le kell tölteni a levelezőprogrammal a beérkezett üzeneteket, ekkor a visszaállított levelek is megérkeznek, és eltűnnek a lomtárból. A maradék szeméttől a Lomtár ürítése gombbal lehet megszabadulni.

 Vigyázat, ezt nem szabad megnyomni addig, amíg vannak visszaállított levelek, mert azokat is végérvényesen törli!

Spam-statisztika megtekintése

Ebben az ablakban látható hogy mennyi szeméttől szabadultunk meg a programnak köszönhetően.

Gyakorlótér

A gyakorlótérben a program megőriz egy másolatot az utoljára kapott levelekből, hogy az öntanuló szűrőt finomíthassuk. Itt kell kikeresni azokat a leveleket, amelyeket megkaptunk, bár nem kellett volna.  A Spam gombot megnyomva közöljük a programmal, hogy ilyen levelet a továbbiakban nem kérünk. Ha pedig valamilyen fontos levél is a lomtárban kötött ki, akkor a Nem spam gomb megnyomása arra ösztönzi a programot, hogy a hasonlókat a továbbiakban inkább ne dobja ki. A szükséges üzenetek kijelölése után a Tanuld meg gomb következik: a program elemzi a megjelölt levelek tartalmát, és ennek alapján megváltoztatja a saját működését. (Ez annyit jelent, hogy innentől a program NAGYOBB VALÓSZÍNŰSÉGGEL fog a kívánalmaknak megfelelően szűrni.)

A gyakorlótér tartalma bármikor törölhető, itt csak másolatok vannak.

Beállítások

A fontosabb beállítási lehetőségek az alábbiak:

Nyelv
A program installálása csak angol/német nyelven történhet, de a felület nyelvét ebben a menüpontban megváltoztathatjuk Magyarra.

Tálca
Itt lehet kikapcsolni, hogy minden levélfogadáskor felbukkanjon egy sokunkat idegesítő tájékoztató ablakocska.

Gyakorlótér
Megadható, hogy mekkora legyen a gyakorlótér által felhasznált maximális lemezméret, illetve hogy hány napig emlékezzen a levelekre.

Agresszivitás
Mennyire vegye a program agresszívre a figurát a SPAM- kereséskor.  Amennyiben túl engedékenyek vagyunk, akkor nincs igazi SPAM-szűrés, csak azok a levelek törlődnek, amelyeknek a feladója rajta van a letiltott feladók listáján. Amennyiben a beállítást túl szigorúra állítjuk, akkor csak a barátok listáján szereplőktől kapunk levelet. Itt az alapbeállítás (Normál)  tűnik a legjobb választásnak, csak indokolt esetben változtassuk meg.

Spam szavak
Ez az öntanuló szűrő legfontosabb része. Az itt megadott szavakat keresi a levelekben, és ez alapján határozza meg, hogy az adott üzenet milyen valószínűséggel tekinthető szemétnek. A tanulás során a levelekben talált szavakhoz tartozó valószínűségi értékeket módosítja a program. Új szavakat is megadhatunk, amelyek jellemzően előfordulnak a nekünk küldött levélszemétben.

Feladók
Megadható, hogy ki az, akitől semmiképpen nem fogadunk levelet, és ki az, akitől tartalomtól függetlenül mindig érkezzenek meg az üzenetek.

Csatolmányok
Az itt szereplő kiterjesztésekkel rendelkező csatolt állományokat kiszűri a program, ezzel gyakorlatilag blokkolja az e-mailben érkező vírusokat. Nagyon hasznos tulajdonság!

Súgó

A program weboldalán is megtalálható dokumentációt tekinthetjük meg (angol vagy német nyelven).

Spam-szűrés tiltása

Ezt kiválasztva a program valamennyi levelet átengedi a levelezőprogram felé, anélkül, hogy ellenőrizné azokat.

Kilépés

Ez az, amit nem szabad, ugyanis a levelezőprogram csak a programon keresztül tud kapcsolódni a szerverhez, amíg az eredeti beállításait nem állítjuk kézzel vissza, vagy nem távolítjuk el a gépről teljesen a Spamihilatort. Ha a Spamihilator nem megy, akkor nem jönnek a levelek! Megoldás: a SPAM szűrés tiltása (lásd előző pont) kiválasztása.

Végszó

A program összességében kiváló eszköz a SPAM elleni védekezésre. Jelenleg sajnos  csak a POP3 protokollt támogatja, de a fejlesztők ígéretet tettek az IMAP protokoll jövőbeli integrálására is.

Kapcsolódó linkek

Abonyi-Tóth Andor

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten