Spamszűrés hatékonyabban II. - SQLgrey
2006/08/13 15:43
704 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Jelen cikkünkben a postgrey SQL-alapú változatát mutatjuk be.

Az előző cikkünkben bemutatott postgrey önálló BerkeleyDB adatbázisban helyezi el a tripleteket. Előfordul azonban, hogy szeretnénk ezt az adatbázist megosztani több levelezőszerver között vagy gondoskodni szeretnénk arról, hogy az adatbázis meghibásodásakor is elérhető legyen a szolgáltatás. Minderre (is) megoldást jelenthet az SQLgrey, amelyben a DBD-t felválthatjuk a MySQL, PostgreSQL, SQLite triumvirátus bármely tagjával.Kis nehezítés, hogy az SQLgrey jelenleg egyetlen disztribúcióban sem található meg, így kézzel kell gondoskodnunk a teljes telepítésről. Nem jelenthet problémát, ugyanis a http://sqlgrey.sourceforge.net/ címről letölthető forrás-RPM, noarch-RPM, illetve forrás formában. Nézzük végig, hogyan telepíthetük őt Fedora Core 5 alá! Példáink MySQL mellé szólnak, de minimális változtatással működnek a másik kettőn is.

Első lépésként győződjünk meg arról, hogy rendszerünkön működőképes állapotban van-e bármelyik fent említett SQL kiszolgáló. Ha ezzel végeztünk, akkor hozzunk létre egy adatbázist és egy felhasználót az sqlgrey számára: Szükség lesz még a perl(Date::Calc) modulra is, ezért telepítsük a yum install perl-Date-Calc.i386 utasítással, ezután töltsük le és installáljuk az előbbi címen található sqlgrey-1.6.7-1.noarch.rpm csomagot is. Ha sikeresen lezajlott, akkor az sqlgrey beállításait a /etc/sqlgrey/sqlgrey.conf fájlban kell módosítanunk. Számos beállítás gyári értékekkel is működik, azonban az adatbázis nevét, a felhasználó nevét és jelszavát mindenképpen meg kell adnunk: Ha ezzel megvagyunk, akkor indítsuk el a szolgáltatást (service sqlgrey start), illetve állítsuk be a Postfix konfigurációjában a check_policy_service direktívát az előző cikkben említett módon. Ha a Postfixet újraindítjuk, akkor máris üzemel a megoldásunk.
Ha több host között szeretnénk megosztani az SQLgrey adatbázisát, gondoskodnunk kell a mysql távoli elérhetőségéről, illetve a felhasználó jogosultságairól is!

Béres László
rendszermérnök, RHCE

beres.laszlo@sys-admin.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten