Standardbase
2007/11/05 08:00
1161 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Standardbase projekt célja ipari eredetű analitikai kémiai vizsgálatok standardizált adatbázisának létrehozása és bővítése a vegyipari szakképzés és a diákolimpiák számára. Az EU által támogatott projekt honlapján további érdekes információkat találunk.

standardbase_1 A kémiai minőségbiztosítás jelentősége az élet minden területén egyre nő, ezért a vegyipari szakképzés diákjait is fel kell készíteni erre a tevékenységre. A tendencia megmutatkozik a vegyésztechnikusi diákolimpia (Grand Prix Chimique) feladataiban is. A STANDARDBASE-projekt a Leonardo da Vinci-program keretén belül valósult meg, amely az Európai Bizottság szakképzésfejlesztést támogatató alapja.

A partnerek az ipari vállalatoknál alkalmazott minőségbiztosítási analitikai szabványvizsgálatokat vegyipari és egyetemi szakértők szakmai felügyelete mellett adaptáljuk szakközépiskolai körülményekre, s ezáltal a diákok modern, naprakész tudással hagyhatják el az iskolát.

A projekt eredményeiből internetes adatbázist hoztunk létre (www.standardbase.com), amelyről a diákok letölthetik a kísérletek leírásait és azok elméleti hátterét tartalmazó fájlokat, a beépített linkek elvezetik őket további hasznos információkhoz. A weboldal lehetővé teszi a kísérletekkel kapcsolatos információcserét az Európa különböző országaiban a kísérleteket elvégző diákok, illetve tanárok között. A projekt elősegíti egy újfajta tanár-diák szerepkör kialakulását, ahol a diák önálló, kreatív munkát végezhet, és a tanár szerepe a szakmai felügyelet és tanácsadás.

standardbase_2 A projekt munkanyelve az angol, ezért jó lehetőséget kínál a diákoknak és tanároknak a szakmai idegen nyelven történő kommunikációs készség fejlesztésére. Minthogy mind a 72 kísérletet mind a 4 részt vevő országban kipróbáljuk, az adatbázis a terveink szerint hozzájárul az európai szakképzés egységesítéséhez. A későbbiekben az adatbázis tetszőleges méretűre fejleszthető. Az adatbázis alkalmas lesz a hazai és nemzetközi szakmai versenyek gyakorlati fordulóira való felkészítésre is.

Mintatechnika
C-vitamin italokbanpotentiometria
NaCl vajbansav-bázis titrálás
SO2 borbanautomata titrálás
víz oxigéntartalmaWinkler-módszer
Vízkeménységkomplexometria
klorid vízbenargentometria
cukor minőség-ellenőrzéspolarimetria
aszpirin hatóanyagtartalmasav-bázis titrálás
kopogásgátló benzinbengázkromatográfia
ételecet ecetsavtartalmasav-bázis titrálás
gyógyszertabletta CaCO3-tartalmakomplexometria
klór vízbenkolorimetria

A munkában részt vevő partnerek:

Várjuk érdeklődését, csatlakozását a kipróbáláshoz és további munkához. A weboldal nyilvános és interaktív.

Riedel Miklós (riedel@ludens.elte.hu), ELTE Fizikai Kémiai Tanszék és
Szalay Luca (luca@chem.elte.hu), Petrik Lajos Vegyipari-, Környezetvédelmi- és Informatikai Szakközépiskola

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten