Statisztika mindenek felett - az MRTG I.
2005/03/08 23:10
1610 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Minden rendszergazda - és az ügyfél - álma, hogy karosszékéből, kényelmesen hátradőlve egyetlen pillantással áttekinthesse rendszere állapotát, akár az előző 24 órára visszavetítve. Igen, erre is van megoldás :)

Hála a modern operációs rendszerek komplexitásának, a legtöbb esetben igen nehéz egyetlen pillanat alatt áttekintenük, valójában mi is történik kedvenc Linux-boxunkban. De jó lenne tudni, hogy vajon azért lassú-e a gép távoli elérése, mert teker a merevlemez, esetleg elszabadult egy processz, vagy egyszerűen jelentős hálózati forgalunk van? Az MRTG (Multi Router Traffic Grapher) segítségével mindez megvalósulhat. Tobias Oetiker, az MRTG (http://people.ee.ethz.ch/~oetiker/webtools/mrtg/) fejlesztője egy rendkívül flexibilis, könnyen telepíthető, rugalmas eszközt adott a kezünkbe, amikor elkészítette programját. Az MRTG a szerverekben lévő hálózati interface-ek monitorozásán kívül könnyedén rávehető a lemezek pillanatnyi telítettségének, a processzor terhelésének, a memória foglaltságának és számtalan más paraméternek kijelzésére, esztétikus megjelenítésére. A program telepítéséhez alapvetően egy webszerverre és egy SNMP (Simple Network Management Protocol) csomagra van szükségünk. Utóbbi protokollt rengeteg intelligens eszköz is használja, így kis ügyeskedéssel akár hálózati switcheink, routereink állapota is ábrázolható.

Ha kedvünk tartja, akár mi magunk is írhatunk hozzá modult, így tetszőlegesen bővíthető. Mielőtt fejest ugranánk a telepítésbe, fontos beszélnünk az SNMP-ről. E protokoll nem csak az eszközök állapotának kiolvasását, hanem egyes paraméterek megváltoztatását is lehetővé teszik. Nagyon fontos, hogy az SNMP agent telepítésekor körültekintően járjunk el: egy hibás hozzáféréssel óriási segítséget nyújthatunk rendszerünk ellenségeinek. Feltételezve, hogy rendszerünkön működik egy aktív, jól beállított webszerver, kezdjük az SNMP-környezet telepítésével. Debian alatt az apt-get install snmp snmpd paranccsal indíthatjuk az installálást. A feladat végrehajtása után első dolgunk a /etc/snmp/snmpd.conf file szerkesztése. Keressük meg következő sorokat:

Kommentezzük ki az első sort, és vegyük ki a kommentjeleket a második sor elejéről. Ezzel megnyitjuk a public community kiolvasásának lehetőségét bármely host előtt. Az snmpd újraindítása után (/etc/init.d/snmpd restart) után jöhet a következő lépés. Adjuk ki a következő parancsot:

snmpwalk 193.224.247.36 public

Ha rengeteg hosszú furcsa sort látunk lefutni, akkor a nehezén túl vagyunk, az SNMP agent aktív, folytathatjuk az MRTG telepítését.Az MRTG egyik segédeszköze a konfigurációs fil előállítására szolgáló cfgmaker. Használata rendkívül egyszerű:

cfgmaker public@host > /etc/mrtg.cfg

A fenti parancs a host címén elérhető public community-t próbálja lekérdezni, és a kapott érvényes adatok alapján létrehozza a /etc/mrtg.cfg file-t.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten