Statisztika mindenek felett - az MRTG II.
2005/03/18 10:40
1117 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A konfiguráció után létrehozzuk az első statisztikai oldalunkat!

Miután elkészítettük konfigurációs állományunkat és elhelyeztük a /etc/mrtg.cfg elérési út alatt, itt az ideje, hogy létrehozzuk az MRTG indexlapját. Erre szolgál a csomagban található indexmaker parancs, amelyet a következőképpen kell használnunk:

indexmaker /etc/mrtg.cfg > /var/www/mrtg/index.html

(Értelemszerűen módosítsuk az index.html file elérési útját.) Ellenőrizzük egy webböngészővel munkánk eddigi eredményét: Természetesen a mi nyitólapunk ettől eltérő is lehet a megfigyelendő targetek függvényében. Nincs más hátra, mint rávennünk az MRTG-t a rendszeres monitorozásra. Ezt egy egyszerű cron bejegyzéssel érhetjük el, melyet néhány disztribúcióban lévő csomag alapértelmezésben már el is helyez. Ellenőrizzük tehát, hogy van-e ilyen bejegyzésünk: A cron bejegyzés nem csinál egyebet, mint ötpercenként lefuttatja az MRTG-t a konfigfile-ban található beállításokkal. Várjunk egy ideig, és gyönyörködjünk munkánk eredményében. Természetesen ezzel még nem értünk a feladatok végére, hiszen az MRTG alapkonfigurációja a hálózati interface-ek vizsgálatára korlátozódik. Biztosan felmerül az igény egyéb szolgáltatások monitorozásásra is, ezért érdemes belenéznünk abba a sokat emlegetett konfigurációs állományba:A konfigurációs lehetőségek alapvetően két csoportra bonthatóak: globális és target (vizsgált cél) opciókra. A globális opciók az MRTG általános működését befolyásolják, pl.:

WorkDir: /var/www/mrtg
WriteExpires: Yes
Title[^]: Analysis for

Az első nem igényel különösebb magyarázatot, a WriteExpires segítségével beállíthatjuk, hogy az MRTG által készített grafikonok cache-elhetőek legyenek-e vagy sem. A Title segítségével a fejlécben megjelenő címet adhatjuk meg.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten