Stopper
2005/02/28 08:00
1773 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az egyszerű mechanikai kísérletek elengedhetetlen kelléke egy jó stopperóra. Ebben a cikkben éppen egy ilyen stoppert mutatunk be és teszünk közkinccsé...

Stopper

Íme a stopper, ami technikailag nem más, mint egy speciális, időmérésre alkalmassá tett animáció. Mindent tud, amit egy klasszikus egygombos stoppernek tudnia kell. Egy kattintásra elindul, a következő kattintásra megáll, a harmadik kattintásra lenulláz és kezdődhet minden elölről. Megkapó egyszerűség! Az itt látható képre vagy erre a linkre kattintva elindíthatjuk, de a jobb egérgomb segítségével le is tölthetjük az animációt. Micsoda átverés! - gondolhatják sokan. Egy jó stoppert ígértek, aztán öregapám vekkerét tukmálgatják. Hát ennél még a telefonomba épített stopper is jobb! Mit mondhatunk erre? Bizony csak azt, hogy igen, ez így igaz. Sőt, a telefonjainkba vagy karóráinkba épített digitális stopperek még nálunk is jobbak! Ezeknek a szerkezeteknek a pontossága általában egy század másodperc (0,01s), amíg egy átlagembernek a reflexideje egy tized másodperc (0,1s). Tehát a digitális stoppereink század másodperces pontossággal mérik az elindításuk és a megállításuk között eltelt időt.

Nem mellékes viszont, hogy az elindítás és a megállítás pontossága, tekintve hogy mi emberek csináljuk, mindössze egy tized másodperc. Alma+fa animáció Hát van ennek értelme? Hogy pontosabban megértsük, hogy mire gondolok, lássunk egy animációt! Vegyünk elő egy nagyon pontos stoppert és próbáljuk megmérni, hogy mennyi idő alatt esik le az animációban az alma 3 méter magasságból! Ha elsőre nem sikerül kimérni a pontos, 0,78s-os értéket (amire mellesleg stopperünk könnyedén képes lenne), ne keseredjünk el! Mérjünk többször is! Így legalább tisztábban látjuk méréseink szórását. Fogadjunk, hogy nem mérünk két hasonló értéket! Miután sikeresen kiábrándultunk szuperpontos stopperünkből, térjünk vissza az ócskapiaci szerzeményünkhöz, aminek a pontossága két tized másodperc (0,2s)! A fenti tapasztalataink alapján nem mondhatjuk ócskaságnak, sokkal inkább emberléptékűnek, hiszen nagyjából olyan pontos, mint a reflexeink.

Ha valamit kézi indítású stopperrel akarunk mérni , akkor fizikailag - méréselméletileg - nincs szükségünk ennél pontosabb eszközre. Mellesleg egy kis leleményességgel kézzel is mérhetünk tetszőleges pontossággal egy-két jelenséget. Itt van például ez az egyenletes körmozgást végző piros pont. Antik stopperünk, és az előbb említett leleményességünk segítségével tetszőleges pontossággal meg tudjuk mérni a mozgás periódusidejét. Vajon mi a trükk?Szóval tessék választani! Egy nálunk okosabb csúcstechnikájú szerkezet avagy egy testreszabott antik eszköz. A választás valójában tényleg csak ízlés kérdése, mivel egy stopper mérési pontosságát így is-úgy is a reflexeink határozzák meg.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten