Sulinet periódusos rendszer
Főző Attila László
2007/09/29 23:00
3493 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A kémiaórák első számú eszköze, a kémiai információk esszenciája a periódusos rendszer. Az SDT főoldalán elérhető program magyar nyelvű, ingyenes és feladatlapokat is kapunk hozzá. A Sunflower által készített periódusos rendszer interaktív táblán is kitűnően használható.

A program kezelése

3D nézet

A Sulinet Digitális Tudásbázis kezdőoldalán olyan tananyagokat is találunk, melyek felépítése és működése kissé eltér a rendszerben található tartalmakétól. Ezek közé tartozik a Sunflower Learning által készített, magyarított, interaktív tananyag. Ennek része a Periódusos rendszer nevű modul is.

 A periódusos rendszer használatához, illetve már magának a keretrendszernek az elindításához is elengedhetetlenül szükséges a Shockwave lejátszó, melyet a http://www.adobe.com/shockwave/download/ címről tölthetünk le. A telepítés után elindíthatjuk a programot a http://sdt.sulinet.hu/sunflower/SMS/start.htm címről. A Periódusos rendszer a nyolc kémiai modul közül az első, és az oldalsó panelen kattintva indítható el a menüje. A kezelés innen kezdve nem bonyolult.

Interaktív periódusos rendszer

menü

 A Periódusos rendszer mindent tud, amit egy, a kémia iránt érdeklődő elvárhat tőle. Alapként egy hagyományos, jól színezett rendszert kapunk, amelyben az elemekről rövid információt kapunk, ha az egérmutatóval föléjük megyünk. Ezt követően a bal felső sarokban található menü kínálatát érdemes szemügyre venni.

A program számos két- és háromdimenziós periódusos rendszert tartalmaz. Megjeleníthetjük és összehasonlíthatjuk az elemeket halmazállapot, sűrűség, olvadáspont, forráspont, a felfedezés éve, atomsugár, hővezető képesség, elektromos vezetés szerint. A 3D nézetben jól megfigyelhető és órán is bemutatható a periodicitás, ráadásul ezeket a nézeteket meg is mozdíthatjuk és a számunkra legelőnyösebb pozícióba forgathatjuk.

A periódusos rendszer további előnye, hogy a kezelőfelülete alkalmassá teszi interaktív táblákon történő használatra is. A megjelenítés és az értelmezhetőség támogatására a program le tudja szűkíteni a megjelenített elemeket csoportok vagy periódusok szerint. Így nem mindig szükséges a teljes periódusos rendszert nézni, ha mondjuk csak az alkálifémek tulajdonságait tanulmányozzuk.

Kapcsolódó tananyag

 A Sunflower fejlesztői a periódusos rendszerhez kapcsolódó segédanyagokat is készítettek. Számos atom és ion szerkezete tekinthető meg akár animációs formában. A szerkezetek a hagyományos ábrázolásokat tükrözik, megjelenésükben a Rutherford-féle atommodellt idézik. Az elektronszerkezetek többféle ábrázolása mellett a legelterjedtebb elemek fontosabb vegyületeinek kalotta-szerű modelljei is megtalálhatók a programban, elsősorban demonstrációs célra.

A készítők néhány előregyártott nézetet is elhelyeztek a Példák menüpont alatt, mely elsősorban a diákok számára kényelmes funkció. Az előregyártott példák mellett órai tevékenységeket is beépítettek a programba négy témában. A tanulók a tevékenységeknél írásos segítséget, magyarázatot kapnak, miközben megjelenik a periódusos rendszer valamely nézete. A tevékenységek feladatai interaktívak, azaz segítségükkel a diákok a programot kezelve megismerkedhetnek a fogalmakkal, illetve átismételhetik azokat.

A tanárok a periódusos rendszer különböző nézeteit, a kapcsolódó tananyagok ábráit feladatok, dolgozatkérdések illusztrálására is használhatják, hiszen ezek képként kivágva behelyezhetők egy szövegbe.

Az órai tevékenységek mellett néhány feladatlapot is találunk a Periódusos rendszerben három nehézségi szinten. Ezek szintén a diákok egyéni, esetleg csoportos munkájára építenek és mélyítik el a kémia alapjaival kapcsolatos tudást. A feladatlapokban tesztkérdések is szerepelnek, miközben mindvégig rendelkezésre áll az interaktív periódusos rendszer.

Periódusos rendszer néhány kattintással

feladat

 A Sunflower Periódusos rendszer kitűnően alkalmas a tanórai foglalkozások során a magyarázat kiegészítésére, a gyakoroltatásra és a tanulói munkára. Az elkészített nézetek nem menthetők, a cél a gyors és látványos segítség kémiaórán vagy tanulás közben. A program on-line módon használható és kiegészíthető olyan tartalmakkal, melyek már a számítógépre mentve offline alkalmazást is lehetővé tesznek.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten