Sunflower Áramkörök
Főző Attila László
2007/09/19 23:50
3765 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A fizikaórán jól jöhet egy egyszerű áramkörtervező, különösen, ha az alkalmazás az általános iskolások számára is jól használható. Ráadásul a program magyar nyelvű, ingyenes és feladatlapokat is kapunk hozzá. A Sunflower Áramkörökön látszik, hogy tanárok fejlesztették elsősorban tanórai használatra.

A program kezelése

az Áramkörök menüje

A Sulinet Digitális Tudásbázis kezdőoldalán olyan tananyagokat is találunk, melyek felépítése és működése kissé eltér a rendszerben található tartalmakétól. Ezek közé tartozik a Sunflower Learning által készített, magyarított, interaktív tananyag. Ennek része az Áramkörök nevű modul is. Az Áramkörök használatához, illetve már magának a keretrendszernek az elindításához is elengedhetetlenül szükséges a Shockwave lejátszó, melyet a http://www.adobe.com/shockwave/download/ címről tölthetünk le. A telepítés után elindíthatjuk a programot a http://sdt.sulinet.hu/sunflower/SMS/start.htm címről. Az Áramkörök a három fizika modul közül az első, és az oldalsó panelen kattintva indítható el a menüje. A kezelés innen kezdve nem bonyolult.

Egyszerű áramkörök

egyszerű áramkör

 A Sunflower Áramkörök egy szerelőasztalt kínál, melyre ráhúzhatunk áramforrást, ellenállásokat, izzót, kapcsolót, ampermérőt, voltmérőt és természetesen huzalokat. Ezen áramköri elemek adatait meg is változhatjuk és egyszerű, egyenáramú áramköröket készíthetünk. A diákok számára is jól áttekinthető és könnyű a program kezelése.

A megépített egyenáramú áramkörök nézete egy csúszkával meg is változtatható, így a szokásos áramköri rajzot vagy akár az elektromos áram animált haladását is megtekinthetjük.

Alapértelmezésben az Áramkörök hat egyszerű, előre megrajzolt áramkört tartalmaz, melyeket beolvashatunk és értelmezhetjük azokat az órán vagy a tanulás során. Ezen áramkörök paraméterei is változtathatók és osztálytermi környezetben, a kezelőfelület egyszerűsége miatt interaktív táblán kifejezetten jól használhatók. Ez nem jelenti azt, hogy a számítógépteremben, egyéni vagy csoportos munka során nem használható jól a program.

Feladatok

beállítások

Az Áramkörök készítői az előregyártott példák mellett órai tevékenységeket is beépítettek a programba öt témában. A tanulók a tevékenységeknél írásos segítséget, magyarázatot kapnak, miközben megjelenik az áramköri panel is. A tevékenységek feladatai interaktívak, azaz segítségükkel a diákok az áramköri elemekkel virtuális kísérleteket végezhetnek és így is megismerkedhetnek a fogalmakkal, illetve átismételhetik azokat. A tanárok az áramköri rajzokat feladatok, dolgozatkérdések illusztrálására is használhatják, hiszen ezek képként kivágva behelyezhetők egy szövegbe. Az órai tevékenységek mellett néhány feladatlapot is találunk az Áramkörökben három nehézségi szinten. Ezek szintén a diákok egyéni, esetleg csoportos munkájára építenek és mélyítik el az egyenáramú áramkörök területén szerzett tudást. A feladatlapokban tesztkérdések is szerepelnek, miközben mindvégig rendelkezésre állnak az áramköri elemek a szerelőasztalon.

Áramkörök néhány kattintással

animált folyamatok

 A Sunflower Áramkörök kitűnően alkalmas a tanórai foglalkozások során a magyarázat kiegészítésére, a gyakoroltatásra és a tanulói munkára. Az elkészített áramkörök nem menthetők, a cél a gyors és látványos segítség fizikaórán. A program on-line módon használható és kiegészíthető olyan tartalmakkal, melyek már a számítógépre mentve offline alkalmazást is lehetővé tesznek.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten