Sunflower Színek
Főző Attila László
2007/12/09 23:39
846 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A színek, a színes anyagok világába enged bepillantást ez az interaktív tananyag, amelyben a felhasználó szabadon játszhat a fényekkel. Az alkalmazás az általános iskolások számára is jól használható. Ráadásul a program magyar nyelvű, ingyenes és feladatlapokat is kapunk hozzá.

A program kezelése

A Sulinet Digitális Tudásbázis kezdőoldalán olyan tananyagokat is találunk, melyek felépítése és működése kissé eltér a rendszerben található tartalmakétól. Ezek közé tartozik a Sunflower Learning által készített, magyarított, interaktív tananyag. Ennek része a Színek nevű modul is.

A Színek használatához, illetve már magának a keretrendszernek az elindításához is elengedhetetlenül szükséges a Shockwave lejátszó, melyet a http://www.adobe.com/shockwave/download/ címről tölthetünk le. A telepítés után elindíthatjuk a programot a http://sdt.sulinet.hu/sunflower/SMS/start.htm címről. A Színek a három fizika modul közül a második, és az oldalsó panelen kattintva indítható el a menüje. A kezelés innen kezdve nem bonyolult.

Fényjáték

A Sunflower Színek egy koncertpódiumot kínál, melyen három énekes áll. A felhasználó különböző fényekkel világítja meg a színpadot és megfigyelheti lépéseinek hatását. A diákok számára is jól áttekinthető és könnyű a program kezelése.

A terem megvilágítását három fényforrással is szabályozhatjuk. Mindegyiknél választhatunk a fehér fénytől eltérő színeket is. A programban azt is beállíthatjuk, hogy a tárgyak milyen színeke nyelnek el vagy vernek vissza.

Alapértelmezésben a Színek öt előre elkészített helyzetet tartalmaz, melyeket beolvashatunk és értelmezhetjük azokat az órán vagy a tanulás során. Ezen színes példák paraméterei is változtathatók és osztálytermi környezetben, a kezelőfelület egyszerűsége miatt interaktív táblán kifejezetten jól használhatók. Ez nem jelenti azt, hogy a számítógépteremben, egyéni vagy csoportos munka során nem használható jól a program.

Feladatok

A Színek készítői az előre elkészített példák mellett órai tevékenységeket is beépítettek a programba négy témában. A tanulók a tevékenységeknél írásos segítséget, magyarázatot kapnak, miközben megjelenik fényjelenség. A tevékenységek feladatai interaktívak, azaz segítségükkel a diákok virtuális kísérleteket végezhetnek a színszűrőkkel, a színkeveréssel, a fényelnyeléssel és a visszavert fénnyel kapcsolatban. Ezen a módon megismerkedhetnek a kapcsolódó fogalmakkal, illetve átismételhetik azokat.

A tanárok jeleneteket feladatok, dolgozatkérdések illusztrálására is használhatják, hiszen ezek képként kivágva behelyezhetők egy szövegbe.

Az órai tevékenységek mellett néhány feladatlapot is találunk a Sunflower Színekben három nehézségi szinten. Ezek szintén a diákok egyéni, esetleg csoportos munkájára építenek és mélyítik el a színek területén szerzett tudást. A feladatlapokban tesztkérdések is szerepelnek, miközben mindvégig rendelkezésre állnak a koncertpódium eszközei.

Világosítás néhány kattintással

A Sunflower Színek kitűnően alkalmas a tanórai foglalkozások során a magyarázat kiegészítésére, a gyakoroltatásra és a tanulói munkára. Az elkészített beállítások nem menthetők, a cél a gyors és látványos segítség fizikaórán. A program on-line módon használható és kiegészíthető olyan tartalmakkal, melyek már a számítógépre mentve offline alkalmazást is lehetővé tesznek.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten