Survivor - Önmutogató Robinsonok
Kormos Edit
2003/11/30 09:52
1614 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Robinson" (The life and strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe) gyermekkorunk egyik kedvelt regénye, mely műfajt teremtett. A "robinzonád" a civilizációtól messze került magányos ember (majd később csoport) túlélésének nagy kalandja. A mindent legyőző emberi akaraté ...

Daniel Foe, a puritán kalandor

James Foe fia, Daniel (1660?-1731) miután sikeres kereskedő és utazó, gyertyaöntő és mészáros, majd újságkiadó lett, a jobban hangzó De Foe nevet vette fel. A váltás, a változatosság egész életére jellemző volt. Abban a korban, amikor nemzedékek éltek ugyanabban a házban, és a mesterség apáról fiúra szállt, ez nem volt mindennapi. Politikai pályafutását a whig párt mellett kezdte, majd a toryk mellé állt (lám a nemesi "De"). A whigek nagy politikai győzelme után azonban újból whig-párti lett. Nincs mit csodálkozni Robinson mindent legyőző túlélő képességén :-)

Robinson Crusoe - "homo solo"

Az ember "társadalomban élő állat", ahogy már a görögök is megállapították. Mire képes egy homo sapiens önmagában? Az emberiség nagy teljesítményei közös teljesítmények. Nemzedékek építették fel a városokat, mérnök generációk alkották meg - egyre tökéletesítve - az életet könnyebbé tevő gépeket. De minden, ami minket szolgál, urunkká is válhat. Erre a kiszolgáltatottságunkra most a XXI. században egy áramszünet rádöbbenthet. Milyen volt a XVIII. század nagy túlélő kalandja? Erről szól a "Robinson" című regény.

XVIII. századi survivor

Robinson Crusoe (valószínűleg Alexander Selkirk matróz) története egyike a szokásos hajótörött történeteknek. A magányos ember egyedül a természet erőivel, a "vadakkal", a betegségekkel szemben. Mitől vált mégis példává? Mert a kor polgárainak szüksége volt saját eposzára. Robinson előképe Odüsszeusz, az emberi leleményesség hőse. Robinson a "polgári kaland", a világ meghódításának hőse. Eszményei a kor puritán angol polgárának hitét tükrözik: értelem, erős akarat és szilárd erkölcs birtokában az ember a világ ura lehet. A "survivor" győztese tehát az angol (gyarmatosító, katona, hittérítő, kereskedő, tisztviselő).

Egy "homo technicus" a lakatlan szigeten

Bár a tárgyi kultúra még nem volt olyan fejlett, mit napjainkban, azért a regény cselekménye szerint érdekes leltározni a korabeli túlélő-készletet. Minimálkészlet (kés, pipa és némi dohány). Ez teljesen érthető, képzeljük el korabeli képernyő (sic!) előtt, pontosabban a pub asztalainál ülő közember felháborodását, ha a hős dohány nélkül lát neki a túlélésnek! Mivel ez túl nagy kihívást jelentene, a stáb (sic!) partra sodortatja a roncsot. Túlélőkészlet, második szint: fegyver, puskapor, szekerce. Az eszközök természetesen determinálják a folytatást: Robinson sikeres vadász, házépítő, paraszt (földművelő és állattenyésztő). Elkészül egy vadászház is, sőt hősünk sört is főz (túlélőkészlet, harmadik szint: luxusfogyasztás a megérdemelt munka jutalma).

A saját világ varázsa

My home is my castle! Robinson háza több mint ház, erődítmény, raktár. Védelem, félelem, mert valóban törékeny a civilizáció köre, akkor és napjainkban is. Az európai öltözet is elkopik, vadbőrökbe öltözve, de puskával, napernyővel és távcsővel jár-kel a szigeten. A sikerek mellett szomorúság, nincs kivel kommunikálni, a szószátyár papagáj, a számos macska és a hűséges kutya nem jelent igazi beszélgetőtársat. A kor azonban még nem pszichologizálja túl Robinson nehézségeit. Az olvasó számára sokkal közérthetőbb egy súlyos betegség, magas láz. A menekülés eszközéül készült első csónak túl nagy egy embernek, mozdíthatatlanul fekszik a szárazföldön. A kisebbik változat pedig életveszélybe sodorja készítőjét, a sziget körülhajózása során majdnem a végtelen óceánra sodródik. Akár szimbolikus is lehet: önmagadban nem vagy elég.

A civilizált világ és a vademberek

Lábnyomok a homokban, egy barbár lakoma maradványai a tűz körül! Lám a világ többi lakója kegyetlen, emberevő kannibál, ez a civilizált európai erkölcsi ítélete a vadakról. Mennyivel nemesebb gondolkodású Robinson, aki miután legyőzte félelmét, már egy áldozat megmentésén töri a fejét. Aki majd jó lesz segítőtársnak, szolgának - minő erkölcsi fölény és nagylelkűség. Péntek! A hű szolga, aki a tűzfegyver dörrenése után istenként tiszteli urát. Segítségével még kényelmesebbé válik a világ.

Szombat, majd vasárnap

A munka (teremtés) napjai után már közeleg az ünnep. Az olvasó kap még egy etikai leckét is. Egy lázadó hajó tisztjeit menti meg Robinson, sőt közreműködésével a zendülők is megmenekülnek az otthon rájuk váró biztos haláltól, ott maradhatnak a szigeten. Ez persze a figyelmes olvasónak jelzi, hogy Robinson világa és idealizált erkölcsei nem biztos, hogy azonosak annak a világnak az erkölcseivel, amelyből kiszakadt, és amelybe visszatérni készül. Otthon hűséges barátja vigyázott vagyonára, brazíliai ültetvényei virágzanak: Robinson gazdag ember egy civilizált világban. Vasárnap: pihenőnap. Győzelem: jutalmul újabb kalandok (egy utazási iroda jóvoltából, sic!).

Robinson, the survivor

Megkérdőjelezhető értékei ellenére Robinson mégis nagy túlélő. A téma még napjainkban is él. Az eredeti forma, amely "az igaz történet", a pikareszk regény hagyományait követve epikus irodalmi műfajként született meg, sok-sok metamorfózison esett át. Sokan feldolgozták, és a történet új művészeti formákat hódított meg (film, rajzfilm), majd merész húzással a tévé képernyőjére lépett. A legerősebb, a legélelmesebb, a legjobb győz! Jó ebben hinni. Jó a képernyő előtt hideg sör és forró pizza mellett elszörnyedve nézni a termetes kukacokat falatozó versenyzőket. Csak azt nem tudom, mit kell még túlélni.Kérdések:

Mit jelentenek a következő fogalmak?
regény, eposz, pikareszk, robinzonád, reality show
puritán, homo solo, homo technicus
My home is my castle!
whig - tory
archetipus

Mit jelképez "Péntek"!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten