SUS és WUS VI.
2005/01/26 14:18
627 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A köztes patch management megoldás

WUS (Windows Update Services)

A helyzet az, hogy SUS2 nem lesz, helyette viszont egy új nevű terméket kapunk, a WUS-t. 2004 tavaszától a bétatesztelők már használhatják az eddig elkészült verziókat, jómagam is kipróbáltam már tesztkörnyezetben és élesben egyaránt. Ahogy már említettem, a Microsoft jelenlegi tervei szerint 2005 első negyedévében kész lesz az RTM, a 2004-es év vége felé egy publikus bétát is kiadtak. A terméken erősen látszik a fejlődés, több fájó ponton is javítottak, és több olyan új megoldás is belekerült, amelyek miatt tényleg egyszerűbb beüzemelni és sokrétűbben lehet használni is. A szolgáltatásait tekintve bizonyos szempontokból közeledik az SMS-hez, bár azért nyilván továbbra sem ennek kiváltása a cél. Nézzünk egy felsorolást először a WUS és a SUS viszonyáról alap (és hangsúlyozom, tervezett) tulajdonságairól:

 • Fut továbbra is Windows 2000/2003 Serveren
 • Nem "piszkít" bele a SUS életébe, mert a SUS továbbra is használható lesz a WU szerverekkel
 • A WUS is kiszolgálhatja a SUS-t egy hierarchiában
 • Lesz a SUS frissítéshez migrációs eszköz

Most körülbelül így néz ki a WUS

A WUS a következő termékeket frissítheti (természetesen az összes jövőbeni Microsoft terméken kívül):

 • Windows 2000 SP3-tól felfelé mindegyik Windows
 • Office XP SP2 és Office 2003
 • SQL 2000 és MSDE 2000,
 • Exchange Server 2003

A WUS platform/támogatási követelményei:

 • Windows 2000 SP3 (Server: SP4) és későbbiek
 • Windows XP RTM és későbbiek
 • Windows Server 2003 és későbbiek
 • Minden nyelvi változat (beleértve a MUI-kat is)

A működéssel kapcsolatban három fontos újdonságot mindenképpen kibontanék. Az első a telepítés és eltávolítás, azaz a WUS nemcsak telepíteni tud majd, hanem a megfelelő csomagokat el is távolítja a rendszerből. Ezt nyilván támogatnia kell majd a csomagoknak is és valószínűleg visszafelé nem is lesz kompatibilis, de azért kifejezetten szimpatikus ötlet. A második újdonság nagyobb ívű, hiszen ezzel vége az AD monopóliumnak, mert a WUS maga is képes lesz összegyűjteni a megcélzott számítógépeket és mi magunk tetszőleges csoportokba rakhatjuk majd ezeket a WUS felületén. Tehát a Helyi/Csoportházirend támogatás Active Directory környezetbe (Client side lists) megmarad, de kibővül a WUS-sal készíthető csoportokkal, AD nélküli környezetbe (Server-side lists). A csoportok kialakítása azért is fontos, mert lesz lehetőség beállítani azt, hogy bizonyos frissítéseket, csak bizonyos csoportokra telepítsen. A harmadik újdonsághoz passzol a következő kép, melyen látható, hogy a telepítendő frissítések leszedése ezentúl az ún. feliratkozásokon (Subscription) keresztül valósul meg. Ezekből természetesen többet is készíthetünk, és mindegyiken belül szűkíthetünk termékek szerint (azaz nem kell leszedni pl. a Windows 2000-es frissítéseket, ha nincs rá szükség) és (feledve a kritikus frissítések egyhangúságát), igencsak kibővített kategóriák állnak rendelkezésre. Az utóbbi két újdonság miatt kicsit alaposabban meg kell majd terveznünk a WUS működési körülményeit, de jóval többet is profitálunk majd ezeken a lehetőségeken keresztül.

Maga a letöltés is több fázisú, először csak a katalógus jön le, amely egy lista formájában látható, és amelyből választhatunk (akár többszörös kijelöléssel is), hogy melyeket szeretnénk letölteni. A frissítések (sorok a listában) mellett apró ikonokkal jelzi az állapotot (megjelenítve, letöltve, engedélyezve) a WUS, de lekérdezésekkel állapot, dátum és frissítési kategória szerint is megjeleníthetünk egyéni listákat. Feliratkozás termékek ill. kategóriák szerint Nagyon jó ötlet az is, hogy a WUS rendelkezik egy ún. "indító kereséssel", azaz képes előre megvizsgálni, hogy a mely javítások léteznek már a frissítendő kliensen. A frissítés teljesítését időkorláthoz (deadline) is köthetjük, azaz ha egy általunk megjelölt ideig nem települ az adott javítás, akkor az időkorlát eljövetelekor mindenképpen fog. A Csoportházirend opciói szintén erősen bővülnek, jelenleg tíznél tartunk, és olyan lehetőségeink lesznek, mint pl. a kliensek kapcsolódási periódusának hangolása vagy a nem admin jogú felhasználók értesítése. Kifejezetten tetszetős megoldás még a WU kliens automatikus frissítésének megoldása központilag, valamint az egyelőre csak szkriptből elérhető ún. "Big Red Button" frissítési metódus is, de a különböző jelentések, visszajelzések megoldása is szenzációsan részletes lett. Lesz mit tanulnunk, az biztos.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten