Számítógép a nehezen elérhető gyerekek oktatásában
Ferenczi Anita
2004/06/22 10:46
1079 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a számítógépek használata nagyon előnyös kicsi gyerekek számára, hiszen az információs-kommunikációs technológia nagyban elősegíti tanulásukat. Ez még inkább így van olyan gyerekeknél, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek.

A autista gyermekek esetében például mindenképp fontos megemlíteni, hogy a számítógép annyiszor tud megismételni egy eseménysort, ahányszor a gyermek akarja, és sokszor éppen ez az, amire egy autista gyermek igényel és élvez. A számítógép színeket, fényeket, hangokat, zenét produkál, olyan képernyője van, amely reagál a gyermek érintésére, így olyan gyerekek figyelmét is le tudja kötni, akiket más módokon nehezen lehet bevonni valamilyen tevékenységbe. A számítógép az óvodában sokszor azon kevés dolgok egyike, melyet egy autista gyerek megoszt társaival, úgy a tevékenységet, mint magát a teret a számítógép körül. Lehetőség van arra is, hogy a gyermek tanulását a számítógép segítségével egy bizonyos témára összpontosítsuk. Különösen alkalmasak erre bizonyos speciális szoftverek, mint például a számolást tanító programok, melyek egyúttal az ok és hatás fogalmát is megismertetik a gyermekkel.

A gyerekek sokszor kevésbé idegenkednek a számítógéptől, mint a felnőttek. Ezért arra van szükség, hogy azokat a gyerekeket, akik kezdetben sok segítséget igényelnek, egy hozzáértő felnőtt ismertesse meg a számítógéppel és a programmal. Így sok időt és kellemetlenséget lehet megspórolni. Ha a gyermek már megismerkedett a számítógéppel, és elsajátította a szoftver működését, önállóan is elboldogul vele, így már sokkal kevesebb útmutatásra van szüksége egy felnőttől, sőt ő tud segíteni a szoftver használatában olyan felnőtteknek, akik nem értenek eléggé a számítógéphez.

A fenti állítások nemcsak az autista gyermekek esetében igazak. A számítógép nagyon hasznos lehet beszéd és nyelvi problémákkal küzdő gyermekek számára is. Sokszor ezek a gyerekek a legügyesebbek a számítógép használatában, és lelkesítő dolog azt látni, hogy a kommunikációs nehézségekkel küzdő gyermekek milyen izgatottak és lelkesek lesznek a számítógéppel elért eredményeiktől. Ez nagy önbizalmat és önbecsülést ad a gyerekeknek. Ugyanez igaz azokra a gyerekekre is, akik kortársaikhoz képest értelmileg némiképp lemaradtak. A számítógép számukra is alkalmat ad a tanulásra, és a számítógéppel elért eredmények önbizalmat és sikerélményt nyújtanak ezeknek a gyerekeknek.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten