Szárazföldi lemezek szétnyílása
Nádori Gergely
2007/12/27 16:56
2965 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha kőzetlemezek ütköznek. Most azt tekintjük át, mivel jár, ha a szárazföldi kőzetlemezek távolodnak egymástól.

A távolodó kőzetlemezeknek köszönhetően kettészakadhatnak kontinensek, új tengerek és óceánok jöhetnek létre, sőt hatalmas tengeri hátságok is kialakulhatnak. Ilyen távolodó kőzetlemezek elhelyezkedését mutatja az alábbi térkép:
View Larger Map

Hogy pontosan mi történik ebben az esetben, azt egy animációval szemléltetjük: A képre kattintva indul az animáció Mint jól látható, a kőzetlemezek távolodásának három nagy stádiuma különíthető el. Az első stádiumban a szárazföldi lemez kettészakad. Kezdetben mély hasadékvölgy jön létre a törés helyén. Ebben a völgyben jellegzetes, keskeny, de igen mély tavak keletkezhetnek. Ezt figyelhetjük meg a Kelet-Afrikai árok területén, ilyen tó pl. a Tanganyika-tó. A távolodás első stádiuma Ahogy az árok egyre jobban szélesedik és a szárazföldi lemezek egyre jobban távolodnak egymástól, a hasadékvölgy helyén tenger jöhet létre. A tenger fenekét a frissen feltörő bazalt alkotja. Ilyen tenger például a Vörös-tenger, nem véletlenül ennek a legmelegebb a víze minden tenger közül, mivel folyamatosan melegíti a kéreg is. A kőetlemezek távolodásának második stádiuma A lemezek további távolodásával még jobbannövekszik a szárazföldek közötti távolság és új óceán jöhet létre. A középvonalban folyamatosan feltörő bazaltláva hátságot hoz létre. Elegendő idő elteltével új óceáni kőzetlemez keletkezik így a két kontinentális között. Ezt a folyamatot figyelhetjük meg az Atlanti-hátságnál. A szárazföldi kőzetlemezek távolodásának harmadik stádiuma

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten