Száz éves lett a Szent István Bazilika
2005/11/23 12:15
830 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A főváros egyik legszebb épülete, a főváros tulajdonában álló Szent István Bazilika száz esztendős lett. A Szent Jobbot őrző neoreneszánsz és klasszicista stílusú épületben ez alkalomból dr. Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-budapesti érsek mutatott be hálaadó misét.

A bazilika szó jelentése királyi ház, mely kitüntető címet nem minden templom érdemelhet ki. A görögkereszt alaprajzú, kilenc osztású térrel rendelkező épület kupolája 96 méter magas, mi megegyezik a Parlament magasságával, így már messziről is jól látható a pesti épületek között. Hazánk egyik legszebb, legjelentősebb egyházi és idegenforgalmi nevezetessége az országban a második legnagyobb, a Budapesten pedig a legnagyobb templom.

Hatalmas méreteivel méltó módon kápráztatja el a látogatókat, hiszen 4147 m2 nagyságú területet foglal el. Hossza 86, szélessége 55 méter, a 80 méter magasságot is elérő tornyaiból pedig páratlan kilátás nyílik a városra. A nagykupola belső magassága 65 méter. A jobb oldali toronyban kondítják meg az ország legnagyobb, 9 tonnás harangját, a templombelsőben pedig 8500 fő helyezhető el kényelmesen.
A régi Lipótváros közepén álló templomot valójában 1851-ben kezdték el építeni, a Belső-Lipótváros legtöbb házát is tervező Hild József elképzelései alapján. Amikor Hild 1867-ben meghalt, Ybl Miklós vette át a tervek készítését, s az ő irányításai alapján folytatták a munkát. Ybl többnyire neoreneszánsz ízlést képviselt, amit remekül összhangba tudott hozni Hild klasszicista koncepciójával. Az ő halála után 1889-ben Kauser József vette át a belső terek kialakítását, és végül ő is fejezte be a munkát, 1905-ben.

A Szent István-bazilika belső tere gazdagon díszített képzőművészeti alkotásokkal. Olyan jeles művészek kezenyoma csodálható meg, mint Than Mór, Székely Bertalan, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Stróbl Alajos, Fadrusz János, Pátzay Pál vagy Ferenczy Béni, kik mozaikkal, festményekkel, szobrokkal járultak hozzá a díszítéshez. A homlokzati timpanon szoborcsoportját, a toronyfülkék szobrait, a szentély és a kupola külső szobordíszét Fessler Leó készítette. A templom védőszentjének, István királynak két, Stróbl Alajos által készített szobrát pedig az előcsarnokból nyíló kapu felett és a főoltáron helyezték el.
A szentély mögötti Szent Jobb-kápolnában őrzik a keresztény magyar államiság legnagyobb becsben tartott ereklyéjét, a Szent Jobbot, Szent István király mumifikálódott jobb kézfejét, melyet minden évben augusztus 20-án díszes körmenetben hordoznak körbe a templom környékén.

Az épület az utóbbi évtizedekben jelentős felújításon esett át, minek következtében külső-belső teljes megújulása után gyönyörű lett és ragyog. A századik évforduló napján pedig este hat órai kezdettel dr. Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-budapesti érsek tartott hálaadó misét, melyen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök, Orbán Viktor volt kormányfő és felesége, Antall József néhai miniszterelnök özvegye és Gulyás Kálmán egyházügyi államtitkár is.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten