Százéves Matematika Mindentudó az Írisz/Sulineten
2001/09/18 08:00
4707 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
"Lehet-e egy százéves oktatási segédlet és módszer ma korszerű? A legtöbb tantárgyban valószínűleg NEM a válasz. De nézzük például a matematikát. A mai középiskolai tananyag jó részét nagyapáink korában is tudni kellett az érettségin."

Természetesen a matematika, ugyanúgy, mint a természettudományok, az elmúlt évszázadban hatalmas fejlődésen ment keresztül, teljesen új ágai és korábban elképzelhetetlen eredményei születtek. De míg a természettudományok többségét az újabb felfedezések alapjaiban változtatták meg, így a tankönyveket újra kellett írni, addig a matematika közismert alapjai ma is változatlanok. Korszerűbb oktatási módszerek és új tankönyvek persze itt is évről évre követik egymást, ám a diákok többsége ma sem szereti jobban ezt a tárgyat, mint száz éve. Azonban legalább az iskolák felében évről évre matematikából kiemelkedően tehetséges, versenyeken eredményeket elérő diákok is szép számmal felbukkannak. Ez a magyar matematikaoktatást és az oktatókat dicséri.

A matematikatanár – ha nem is ugyanúgy, mint a huszadik század kezdetén – ma is a tábla és a diákok között dolgozik. Munkája azonban nemzedékek felhalmozott tapasztalataira támaszkodik Ezek egyike a száz éve bevált segédlet, a diákoknak (és tanároknak) szóló szakmai folyóirat, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok. Több mint egy évszázados fennállása alatt a lap külseje, terjedelme, tartalma állandóan szépült-bővült, de a lényeg nem változott. Különleges feladatokat ad az érdeklődőknek, középiskolások számára érthető cikkeket, versenybeszámolókat, érettségire, felvételire előkészítő feladatsorokat közöl. Nincs még egy ország, ahol ilyen régen ilyen aktivitással folyna az egész tanéves levelező pontverseny. A lapot kezdettől fogva részben a diákok írják: az ő dolgozataik alapján jelennek meg a megoldások. Akinek a neve, fényképe tizenéves korában itt megjelenik, sokszor egy életre szóló belépőt kap a tudományok csodálatos világába.

Az idei év különleges a lap, a KöMaL történetében. Az oktatási miniszter minden eddiginél nagyobb támogatásából ingyenesen jut el olyan iskolákba a határainkon innen és túl, ahol eddig nem ismerték, vagy nem tudtak előfizetni a folyóiratra. Azoknak a 13-18 év közötti diákoknak, akik megpróbálkoznak a havonta megjelenő feladatok megoldásával, továbbra sem kell nevezési díjat fizetni. Akik számítógépről (például az iskolából) Interneten el tudják érni a KöMaL honlapját (http://komal.elte.hu), ott is megtalálják a versenyfeladatokat és e-mailben is beküldhetik. A többségnek persze még mindig a hagyományos levelezés az egyszerűbb, és a folyóiratot előfizetők (Eötvös Loránd Fizikai Társulat, 1022 Budapest, fő u. 68) szintén postai úton kapják meg évente 9 hónapon át a színvonalas szakmai újságot. (Megrendelés: Eötvös Loránd Fizikai Társulat, 1027 Budapest, Fő u. 68.)

Ebben az évben sikerült megteremteni a lap előállításának minimális műszaki feltételeit és idén került fel (a korábbi évek elektronikus fejlesztései alapján) aaz Írisz/Sulinet honlapjára (http://sulinet.hu/komal) a KöMaL 1893 és 1999 között megjelent valamennyi számának teljes matematika és fizika anyaga. Az archívumban a 20 000 feladat között téma, részletes témakör, időrend, kitűző, megoldó neve szerint válogathatunk, a 2800 cikk a szerző vagy a cím alapján található meg. A könnyen kezelhető program nyelve választható: magyar vagy angol. A KöMaL adatbázisa ezentúl állandóan fejleszthető, szükség szerint javítható lesz. A szkennelt oldalak minőségének javítása mellett egyre több lesz a teljesen kereshető rész.

Azzal, hogy a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok archívuma felkerült az Internetre, az Oktatási Minisztérium az Írisz/Sulinet segítségével mindenki számára elérhetővé tett egy oktatás- és tudománytörténeti ritkaságot, amely teljességében talán egyetlen szakkönyvtárban sem lelhető fel. A KöMaL elektronikus archívumát böngészve, vagy a magát a hónapról hónapra változó internetes újságot követve bármelyik középiskolás, főiskolás diák, matematika- vagy fizikatanár új módon kapcsolódhat a több mint száz éve eleven lap hagyományaihoz.

Oláh Vera

KöMaL szerkesztőség

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten