Száznyolcvanhat évvel ezelőtt született Arany János
Simon Tamás
2003/03/14 16:30
2383 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A XIX. század egyik nagy alakja, a kor irodalmának meghatározó művésze 1817. március 2-án, Nagyszalontán látta meg a napvilágot. Szülei nem voltak jómódúak, ő mégis tanulhatott és már az iskolában kitűnt képességeivel, alaposságával, szorgalmával.

A debreceni diákévek után tanít aztán 1836-ban -egy éles fordulattal- színésznek áll. Négy évvel később már aljegyző Szalontán aztán a helyi gimnázium rektora.

Arany 1846-ban az "Elveszett alkotmány" című művével megnyeri a a Kisfaludy Társaság irodalmi pályázatát és ez szinte azonnal beemeli őt az ismert alkotók közé. Rá egy évre megalkotja a Toldit, ekkor köt mély barátságot Petőfivel. Ez a kapcsolat életre szóló útravalót jelentett a hat évvel idősebb, ám zárkózottabb és befele forduló Aranynak.

A szabadságharc bukása és Petőfi halála mély lelki válságba sodorta az amúgy is depresszióra hajlamos Aranyt. Többéves hallgatás után olyan keserű versekben fejezi ki saját és az ötvenes évek hangulatát, mint a "Letészem a lantot" vagy a "Fiamnak" című költemény. Az évtized második felében veti papírra a nemzeti ellenállás szimbolumát, "A walesi bárdok"-at.

A Bach-kormány menesztése után Pestre költözik és új erőre kap. Ez időben számos irodalmi tanulmányt ír emellett folyóiratokat szerkeszt. Költészete is magasba ível: megírja a "Rendületlenül" és a "Magányban" című ódáit, aztán megszületik a "Buda halála" című mű is.

1865-ben megválasztják az Akadémia titkárává, ez leköti energiáit, a "Toldi szerelmét" is csak élete végén fejezte be. Ferenc József királyi kitüntetést adományoz Aranynak a kiegyezés után, ő azonban -mivel nem ért egyet Deák Ferenccel és híveivel- csak vonakodva fogadja el az elismerést. Élete utolsó évtizedében egyre rezignáltabb, majd hivatalainak felhagyása után, a Margitszigeten írja meg utolsó nagy ciklusát, az Őszikéket. Százhúsz évvel ezelőtt, 1882. október 22-én halt meg Budapesten.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten