Szerezzünk diplomát?
Érsek Dóra
2004/10/20 10:07
755 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Itthon és világszerte minden eddiginél többen fejezik be az egyetemi vagy más felsőfokú végzettséget adó tanulmányaikat. A felsőoktatási törvénytervezet vitájában gyakran hallani arról, hogy a hallgatók magas létszáma problémát okoz.

Növekvő részvétel

Mivel a magyar felsőoktatási rendszer egy adott korosztály 5-8 százalékára lett kitalálva, és nem tud mit kezdeni a jelen lévő 40 százalékkal. Ezzel az adattal viszont világviszonylatban is az élmezőnybe tartozunk. Az oktatás fejlesztése meghatározza a gazdaság növekedését is. A hosszú távú tapasztalatok azt mutatják, hogy egyetlen év plusz tanulás a gazdasági termelésben 3-6 százalékos növekedést jelenthet. Így Magyarország sem engedheti meg magának, hogy ne fektessen az eddiginél jóval többet az oktatásba, legyen az középszintű avagy felsőszintű. Az OECD által elkészített statisztika alapján kiderül, hogy a szervezethez tartozó országokban a fiatal felnőttek fele bekerül a felsőoktatásba és 32 százalékuk az első szintet be is fejezi. Látványosan bővült az utóbbi tíz év iskolázottsági szintje is, egyes régiókban feltűnő mértékben növekedett meg a felsőfokú oktatásban részt vevők száma. A csehekkel, görögökkel, lengyelekkel együtt mi is ebbe a kategóriába tartozunk. Az Egyesült Államokban a felsőoktatásban végzett munkavállaló 86 százalékkal több fizetést visz haza, mint akinek csak középfokú végzettséggel rendelkezik. Nálunk egy diplomás több mint kétszeresét keresi pusztán érettségivel rendelkező kollégájánál.

Nők hátrányban

Dániában és Spanyolországban, csak 25 százalékos az eltérés e két kategória között. Magasabb iskolai végzettséggel jobb eséllyel indulunk a munkaerőpiacon is, a férfiak 89 százaléka, a nők 78 százaléka biztosan kap munkát, ha van diplomája. A középfokú végzettséggel rendelkezők esetén az arány 84, illetve 63 százalék. Bár az utóbbi néhány évben csökkent a nemek közti megkülönböztetés. Egy fiatal nőnek pl. lényegesen nagyobb esélye van arra, hogy befejezze tanulmányait, mint harminc évvel ezelőtt. A mai harmincasok közül kétszer annyian diplomáznak, mint az előttük járó nemzedék. 27 OECD országból 21 azoknak a száma, ahol a nők egyetemi végzettségi szintje egyenlő vagy magasabb, mint a férfiaké. A mai 15 éves lányoknak pedig jóval nagyobb a karrieresélyük, mint a hasonló korú fiúknak. Nem sikerült még változtatni azon, hogy a nők mindenhol kevesebbet keressenek, bármi legyen is a végzettségük. Középfokú végzettséggel sem rendelkezők körében a nők a férfiak keresetének 60 százalékát érik el, a közép- és felsőfokú végzettség esetén ez az arány pedig 65 százalék.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten