Szex az állatvilágban
2013/04/28 08:00
5953 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy csokorba gyűjtöttük a természeti világban lejátszódó szexuális magatartásformákról készült cikkeinket. Olvashatsz az udvarlásról, kopulációról, a családi életről. Megismerkedhetsz hihetetlenül bonyolult megtermékenyítési mechanizmusokkal és egészen bizarr, drámai megoldásokkal is.
A szex megszállottjai
Afrika zavaros helyzetű vidékén, a Kongó folyó medencéjében él egy faj, amelyik minden képzeletet fölülmúlóan sokat foglalkozik a szexszel mint időtöltéssel. A létező összes kombinációban gyakorolják a nemi örömszerzést, ebben az sem akadályozza őket, ha közben akrobata mutatványokat kell véghezvinniük. Ha konfliktus alakul ki közöttük, a békülés jeleként kéz helyett egészen mást kezdenek el rázni.
Egy bonyolult ősemlős
Az evolúció egyik fura teremtménye a paradoxus névre is keresztelt kacsacsőrű emlős, amely az emlősök között az egyik legrégebben kialakult faj közé tartozik. A furcsa kinézetű élőlény már sokszor meglepte a természettudósokat, legelőször felfedezésekor, napjainkban pedig azzal, hogy a többi emlőshöz képest rendkívül bonyolultan dől el az állat neme.
Életét adja a szexért
A rondának tartott pókok szexuális élete enyhén szólva is tele van furcsaságokkal. Számunkra bizarrnak tűnő párosodási szokásaik közül a leghátborzongatóbbal minden bizonnyal egy Ausztráliában élő törpepók faj rendelkezik: a hím a nőstény gyilkos csápjai közé vetve magát öngyilkosságot követ el.
Vad-macska-szex
A világszerte fogyatkozóban lévő vadmacskák párzását a szaknyelv pacsmagolásnak nevezi. Ez a kandúroknak nem okoz túl nagy problémát, annál inkább a nőstényeknek. Mivel a hímek nemzőszervén a kicsúszást megakadályozandó, visszafelé mutató tüskék vannak a nőstényeket meglehetősen megviseli egy-egy párosodás, aminek idegborzoló nyávogásukkal adnak hangot.
Nagy test, nagy élvezet
Az emberi szépségideál az utóbbi néhány évtizedben az egyre vékonyabb, karcsúbb fajtársainkat részesíti előnyben, az állatvilágban viszont sok esetben korántsem így működik ez a dolog. A világ második legnagyobb madara, az emu nőstényei csak a legkövérebb hímmel hajlandóak az utódnemzésre. Az emu hölgyeknek erre minden okuk megvan, mielőtt párosodnának jövendőbelijükkel, mérlegre teszik őt.
Szex a víz felett
A rovarvilág tagjai számunkra egészen különös utódnemzési taktikákat alakítottak ki, amihez nem kevésbé furcsa nemi szerveket fejlesztettek ki evolúciójuk során. A szitakötők hímjeinek pénisze ráadásul még egy kicsit jobban különbözik a többi ízeltlábúétól. Nagyjából hasonlóan bonyolult struktúrájú, mint más rovaroké, de az ő szerszámja végén ráadásként még egy kis ostor is található, végén egy lapáttal. Hogy ez mi célt szolgál, azonnal kiderül.
Legényvásár és fajdalankodás
A tyúkalkatúak családjába tartozó fajdoknak érdekes nemi szokásai alakultak ki. A siketfajdot például azért nevezik siketnek, mert amikor szíve hölgyének udvarol, akkor se nem lát, se nem hall. Az észak-amerikai prérin élő ürömfajdok kakasai pedig óriási legényvásárokat rendeznek tyúkjaiknak. A legmenőbb kakasok nagyon kelendőek, előfordul, hogy az összes vásáron jelenlévő tyúkok háromnegyede egyetlen hímet választ utódjai nemzőéül.
Monstrum a gatyában
A kétszárnyúak rendjébe tartozó piciny rovaroknak kitűnő szaglásuk van, amely abban van segítségükre, hogy messziről kiszagolják az erjedő gyümölcsök szagát. Ők a muslicák, akikről nem is gondolná az ember, hogy hímjeik mekkora nemző alkalmatosággal vannak megáldva, az ugyanis egyes mediterrán fajoknál a 3 milliméteres testhosszuknak nem kevesebb, mint 40 százalékát teszi ki.
Rabszolgák a föld alatt
Afrika talán legkeményebb körülményei között él a vakondpatkányok, más néven földikutyák társadalma. A betonkemény földben lévő kolóniáikat egy királynő kegyetlen uralma tartja össze. A matriárka családja összes tagjában elnyomja a szexuális vágyakat és tevékenységet. Szaporodni csak neki szabad, illetve néhány szerencsés hím részesülhet még e kegyben.
Egy lovag nemi élete
A középkori lovagi tornák eseményei minden nyáron lejátszódnak a tölgyesek sűrűjében. A harc, ahogy régen is sokszor előfordult, a nők kegyeiért folyik. Páncélos hímek, hatalmas fegyverekkel esnek egymásnak, hogy elnyerjék a vágyott nő kezét. A győztes jutalma, hogy tovább adhatja génjeit a következő generációnak.
Szűznemzés az állatvilágban
A sikeres szaporodás a természetben alapvető követelménynek számít. A különféle állatfajoknak különböző módszerei alakultak ki ennek eléréséhez. A világ egyik legjobb, bár kizárólagosnak nem mondható módszerét az apró levéltetvek fejlesztették ki. Ezek a rovarok képesek arra, hogy a hímek hathatós közreműködése nélkül több generációt létrehozzanak az úgynevezett szűznemzéssel.
Igéző szemek
Egyszer Charles Darwin azt írta egy ismerősének: "Rosszul vagyok, ha meglátok egy pávatollat!" Sokáig nem találta a választ ara, hogy miért vannak az állatoknak olyan tulajdonságaik, amelyek hátrányosan érinthetik a túlélésért vívott küzdelemben. A pávakakas tolla jó példa arra, hogy milyen haszontalan lehet meneküléskor a pompás dísz. Akkor miért fejlődött ilyenre? A válasz a szexuális kiválasztódásban rejlik.
Fényes udvarlás
Mitől világit a szentjános bogár? A nyári éjszakákon vidéken még látható kis romantikus fényeknek igen prózai okuk van: a nitrogén-monoxid. Ez az anyag gyújtja meg a fényt a másodperc ezrelékének rekordideje alatt a párzási időszakban a kis bogár testének végén található nyúlványban, illetve az abban lévő idegsejtekben. A fényjel ugyanazt a funkciót tölti be, mint a madaraknál az ének: párhívogató.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten