Színek világa
Müller András
2002/08/29 00:00
1598 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Ma már nagyon furcsának hat egy fekete-fehér fotó vagy film, a fekete-fehér televízió pedig szinte elképzelhetetlen. Cikkeinkben arra vállalkozunk, hogy bemutassuk, mennyire bonyolult az életünkben oly fontos szerepet kapó színek világa.

Törzsanyag

Színárnyalatok

Miért látunk szivárványszíneket, ha madártollon keresztül nézünk?
Hogy is van ez? Ha hullámhegy hullámvölggyel, akkor...

Színjáték - oszcilláló reakciók
A kémia nagy színjátszói az oszcilláló reakciók. Ezekben ugyanis az idő előrehaladtával sorozatosan játszódnak le a folyamatok és sok esetben látványos színváltozásnak lehetünk tanúi.

Színek csodái - kísérletek 7 pohárral
Ebben a kémiai varázstrükkben 8 üres pohárral és egy pohár "vízzel" dolgozunk. Ahányszor átöntjük egyik pohárból a másikba, mindig más színű oldatot kapunk. Természetesen többféle variáns létezik, mi most egy G. Wagner -féle "nyolc szín egy oldatból"-variánst mutatunk be.

Kémia színekben
Változatos környezetünk sok százezernyi vegyületnek köszönheti színességét. A gyönyörű színekkel a hétköznapok során éppúgy találkozunk, mint a laboratóriumokban.

Színkavalkád -- avagy mik is a színek és hogyan érzékeljük őket
Mindennapjainkhoz hozzátartoznak a színek. A közlekedési lámpától a divatszínekig, a rendőrség kékjétől a menyasszonyok fehérjéig. Nem is nagyon tudjuk elképzelni, milyen lehet a világ a színek nélkül. Pedig az állatvilágban nem mindennapos, hogy egy faj színeket is lásson, a mienkhez hasonló részletes színfelismerés pedig kifejezetten ritka.

A tengerek színe
A desztillált víz 1-2 m vastagságú rétegben kék színű. Az olyan tengervíz, amelyben nincsenek lebegő részecskék (optikailag üres) - szintén kék. Az ilyen víz elnyeli ugyan a sugarakat, de nem egyenlő mértékben. A színkép ibolyaszínű és kék sugarait a tengervíz csak kevésbé nyeli el, ezek akár 1500 m mélységig is behatolnak. Ezzel szemben a vörös és sárga sugarakat már 20 m mélyen csaknem teljesen elnyeli. Ez a magyarázata, hogy a tengervizet általában kéknek észleljük.

A talaj színe
A talaj ( a Föld kültakarója) olyan dinamikus rendszer, amely a külső hatásokkal egyensúlyra törekszik. A szín a talajok fontos morfológiai tulajdonsága, mivel utal azokra a minőségi folyamatokra, amelyek a talajban lejátszódtak.

Tudtad-e?

A John Hopkins Egyetem kutatói először azt állították, hogy a Világegyetem fényei összességükben türkiz színűek, majd pár hónap múlva belátták, hogy számításaik hibásak voltak és a Világegyetem valójában bézs színű.

A zöld színnek bizonyítottan fájdalomcsillapító hatása van.
A kék szín csökkenti az étvágyat.

A '90-es évek elején az USA-ban rózsaszínre festették a futball stadionokban a vendégcsapat öltözőjét, mivel ez a szín passzivitást vált ki. Azóta a két öltöző színe között nem lehet eltérés.

Feladatok

Miért zöldek a klorofill tartalmú növények, ha a klorofill a vörös fényre érzékeny?

Miért biztos, hogy nőstény a háromszínű macska?

Mi a színhőmérséklet?

Küldd el a megfejtéseket a termtud@sulinet.hu címre!

Kapcsolódó linkek

Szinte minden, ami a színekkel kapcsolatos lehet, angolul

Színek az ókori Egyiptomban

Az őszi színek kémiája

Marsi színek - marsi víz Miért vörösödnek meg a levelek?

Kisenciklopédia

Csapocska: a szem ideghártyájának hullámhosszra érzékeny sejtjei

Hullámhossz: két azonos mozgásállapotú pont közti legrövidebb távolság

Alapszín: az a három szín (vörös, sárga, kék), melyekből bármely más szín kikeverhető

Retinex elmélet: Edwin Land elmélete a színérzékelésről, mely szerint abban a szem ideghártyája (retina) és az agykéreg (cortex) egyaránt fontos szerepet játszik

Interferencia: hullámok találkozásakor bekövetkező jelenség, az egy helyre érkező hullámok egymást gyengítik vagy erősítik

Oszcilláció: időben periodikus jelenség. Ha egy kémiai reakcióban valamilyen mért sajátság (pl. egy vagy több komponens koncentrációja, az oldat színe, stb.) az időben periodikusan változik, akkor a reakciót oszcillálónak nevezzük. Az időbeli ismétlődést jellemző paramétert periódusidőnek hívjuk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten