Színes buborékok
Farkas Judit
2007/12/22 13:32
1724 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A bubble.us program elsősorban a tanítási folyamat azon részeit tudja támogatni, amelyek során struktúrák felépítése segít megértetni a diákkal a folyamatokat, az események láncolatát, összefüggéseit vagy éppen egy mű szereplőinek kapcsolatát, a cselekmény kifejlődését.

A http://www.bubbl.us/ linkről letölthető program támogathatja az új anyag feldolgozását frontális osztálymunkában, csoport- vagy páros munkában éppúgy, mint az összefoglaló órákat, de házi feladatként is feladható egy-egy ábra elkészítése. Ha ez utóbbit választja a szaktanár, akkor egy közös tárhelyre tegyék fel a diákok az elkészült produktumokat, így össze is lehet hasonlítani az eredményeket, amelyek értékelése mindenképp tanulságos része lehet az oktatási folyamatnak.

A program használata

A gyors regisztrációt követően kezdődhet is a munka! Minden buborék közepén látható mezőbe tudjuk azokat a címszavakat beírni, amelyek elengedhetetlenek a megértéshez. Minden buborék alján középen található az az opció, amelynek segítésével egy alárendelt elemet tudunk készíteni. Ezek horizontális és vertikális számát csak az ábra átláthatósága, használhatósága korlátozza – érdemes csínján bánni ezekkel a lehetőségekkel, hiszen itt is igaz a mondás: a kevesebb néha több! A Csongor és Tünde szerkezete

Ha a buborék jobb oldalán középen látható jelre kattintunk, akkor egy ezzel egyenrangú elem jelenik meg. A bal alsó sarokban található opció az egyes elemek beszínezését teszi lehetővé, s mivel megőrzi a kiválasztott színt, így ha ugyanazt az árnyalatot egy másik buboréknál is használni akarjuk, akkor nincs szükség a beállítás próbálgatására, csak ki kell választani a színlistából a megfelelőt.Természetesen szükség lehet az egyes buborékok mozgatására is, ezt a bal felső sarokban látható kereszt alakú jelre kattintva és az egér gombját lenyomva tartva tudjuk megtenni. Ha az elkészült ábra(rész) melletti fehér felületre kattintunk, akkor az egész ábra mozgatható.

A Bánk bán szereplői

Az ábra egyes részei nagyíthatók, kicsinyíthetők a felület bal felső sarkában látható + és – jellel, a jobb felső sarokban látható, sarkot szimbolizáló jel segítségével lehet a mentést, megnyitás, új lapot kérő opciókat tartalmazó mezőt becsukni. Erre az opcióra elsősorban a nagyobb ábrák esetén lehet szükség.Ha menteni szeretnénk, akkor a Save felirat előtti mezőbe beírjuk az ábra fájlnevét, szigorúan ékezet és szóköz nélkül. Ebben az esetben a program újbóléi megnyitásakor megjelenik az ábra neve, így bármikor megnyitható, módosítható. Arra is van lehetőség, hogy képként kimentsük az elkészült munkát, és így dolgozatban vagy bármilyen bemutató alkalmával felhasználjuk. Ha tehát képként van szükségünk az elkészült ábrára, akkor a felület alsó részén létható menü gombra kell kattintani, ahol az export opcióval választható ki a kép formátuma és a mentés helye. A Tragédia szereplői a különböző színekben

Mintaként három ábrát készítettünk el. Az első Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde c. alkotásának helyszíneit „járja be”, azt a kozmikus napot mutatja be, ami alatt a cselekmény játszódik. A második ábra lehetővé teszi, hogy Katona József Bánk bán című drámájának szereplőit csoportosítsuk. A harmadik pedig Ádám, Éva és Lucifer alakváltozásait követi nyomon Madách Tragédiájában. Természetesen, mindhárom esetben elképzelhetőek a látottól eltérő megoldások! Eredményes munkát és jó szórakozást kívánok!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten