Színszimbolika - Vörös
Kormos Edit
2007/12/16 19:43
1841 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Fehér, fekete - születés és gyász, menyasszony és vőlegény, nappal és éjszaka, tisztaság és szenny, angyalszárny és pokoli sötétség. A népi kultúrában nemcsak e két színhez, de a szivárványos paletta minden színéhez kötődik valamilyen jelentés.

Vörös. A szenvedély színe. A szenvedélyes ember arca kipirul, ajakai telten vörösek, szeme csillog. A szenvedélyes embert - nem véletlenül - vérmesnek is szokás nevezni. A szenvedélyes emberben mintha mindig tűz égne. A lobogó tűz színe is a vörös. Vörös. A vér színe. A vérvörös szín egyszerre utal az ereinkben folyó életadó nedvre csakúgy, mint annak hullására, ami sérülést, akár halálos sebet is jelenthet. A vérvörös szín egyszerre az élet és az élet kioltásának színe. A vörös az élet színe, hiszen elevensége ösztönösen is serkentőleg hat ránk, lévén az élet dinamizmusát idézi. A vörös a halál színe is. Az őskorban nemcsak a barlangfestményeken használták előszeretettel a vörös színt, de a kőkori sírok tanúsága szerint a temetési szertartásoknak is kedvelt festékszíne volt a vörös okker. Az ókorban és a középkorban úgy hitték, hogy a vér az élet forrása: elvesztése ezért vezet halálhoz. Vérünk színe a vörös.

Vörös a láz színe. A lázé, ami betegséget és szerelmi szenvedélyt egyaránt jelenthet. A vörös életerőt gerjesztő tulajdonságát arra is felhasználták, hogy gyógyítsanak vele. Feljegyezték II. Edward orvosáról, hogy gyulladást és kiütést okozó betegségeknél vörös kötést, vörös színű ételeket és vörös gyógyszereket alkalmazott - a "hasonló a hasonlót gyógyítja" mottóval.Vörös. A vörös izgató szín. Élénk és eleven. Hatása az emberi szervezetre tudományosan is kimutatható. A vörös szín ingerlő és csábító. Gondoljunk csak a vörös ruhára, amit a legtöbb korban kihívónak, sőt közönségesnek tartottak. A vörös a testi gyönyör színe. A szenvedélyé és annak tárgyáé. Scarlett vörös ruhája, a vörös cipellők, a kéjhölgyek vörösre festett tincsei

Vörös. A düh, a harag színe. A dühös ember arca vörös, erei kidagadnak halántékán. A kolerikus emberek színe a vörös. A vörös szín valóban izgalmi állapotot generál az emberben: az elevenség azonban könnyen átcsaphat dühbe. Ezért lehet, hogy a bikát dühítő torreádor vörös színű posztót lenget az állat szeme előtt - pedig a bika köztudottan színvak, s csak a mozgás idegesíti, s ingerli támadásra.Vörös. A vörös a szeretet színe. Vörös szívvel ábrázolják a szeretetet csakúgy, mint a szerelmet. A szerelmes ember szíve hangosan ver, arca kipirul, a belső tűztől forróság önti el. A szeretet érzése is melegséggel önti el az ember: elevenséget érzünk, élőbbnek érezzük magunkat a szeretet megélés közben.

A keresztény vallásban a szeretet megtestesítője Jézus. Jézus alakját gyakran ábrázolták fehér, földig érő öltözéket és rajta vörös palástot visel. A vörösben azonban nemcsak szeretete, de hamarosan bekövetkező szenvedése és életáldozata is formát ölt. Mert a vörös az áldozat, a véráldozat színe is egyben.Láthatjuk, milyen összetett és bonyolult jelentésrétegekből épül fel ez az alapszín. És akkor még nem is beszéltünk a vörösből kevert színek - immár módosult - erejéről: a sárga és vörös vegyítéséből létrejött vitális narancsról, a kékkel "hűtött" liláról vagy a fehérrel "lágyított" rózsaszínről! Róluk majd hamarosan szólunk...

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten