Szlovénia és Horvátország legszebb karsztformái
Juhász Zsolt
2006/09/18 08:00
3672 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Európa leglátványosabb karsztos formái közül jó néhány tudományos vizsgálatuk első színhelyén, Szlovéniában és Horvátországban található. A szlovén Karszt-hegység után nevezték el a jellegzetes képződményeket karsztjelenségeknek.

A szlovéniai Karszt-hegység a névadója a mészkőhegységek belsejében kialakult sokszor igen látványos jelenségeknek. Itt kezdtek ugyanis először felfigyelni azokra a jelenségekre, amelyek létrejöttének feltétele a jól karsztosodó (oldódó) kőzet, mozgatórugói pedig azok a folyamatok (kőzetoldódás, erózió, barlangmélyülés, cseppkövek képződése, dolinák kialakulása stb.), amelyek alapvető feltétele a víz jelenléte. Nem véletlenül volt a karsztjelenségek első tanulmányozási helye Szlovénia (és részben Horvátország). A területen páratlanul étékes és látványos karsztformák találhatók. A Plitvicei tavak

A mésztufagátak sorozatai közül Horvátországban a leghíresebb a Sibenik városa fölött Krka Nemzeti Park mésztufateraszai és zuhatagai, valamint a Plitvicei tavak vidéke. Utóbbi tulajdonképpen a mészkőhegységek belsejéből feltörő karsztforrások által létrehozott, egymással kisebb-nagyobb vízesésekkel kapcsolódó látványos tavak rendszere. Az egyik legszebb természeti táj nem csak az országban, hanem az egész Mediterráneumban, sőt Európa szerte. A szemünk előtt zajlik az édesvízi mészkő képződése, a növényzet CO2-megkötése, a bekérgezés folyamata, a mésztufa gátak épülése. Kristálytiszta, a nagy mésztartalomtól zöld színű tavak, vízesések (az egyik Európa egyik legmagasabb zuhatagja), gyors patakok, parti vegetáció, beljebb szűzerdők, rengeteg vízimadár, halak, kétéltűek, hüllők és medvék is előfordulnak.

A Szocsa folyó karsztforrása Észak-Szlovéniában turisták számára kevéssé ismert, de karsztmorfológiailag és tájképileg egyaránt nagyszerű látványosság. Föld alatti barlangok és üregek sematikus ábrája A Dinaridák mészkőtömege számos barlangrendszert rejt magában. Legismertebb ezek közül a világhírű Postojnai barlang. Látványos cseppkövei, tágas termei, hosszú folyosói valóban csábítóak. A föld alatti út jelentős szakaszát barlangi vasúttal lehet megtenni. Igazából Postojna világhírét annak köszönheti, hogy ez volt az egyik első cseppkőbarlang, amelyet a turisták számára kiépítettek és megnyitottak. A Predjamski Grad (Rablóvár) Postojna közvetlen közelében vadregényes környezetben, egy szép szurdokvölgy végében épült. A középkori vár mögött tekintélyes barlangrendszer húzódik. A vár bevehetetlen falain kívül rekedt ostromlók a kiéheztetéssel próbálták megadásra bírni a védőket, de azok a hátsó barlangfolyosókon keresztül a környező falvakból könnyűszerrel beszerezték az utánpótlást. Skocjani barlang

A legnagyobb és leghíresebb üreg a Skocjani barlang (régebbi, olasz nevén San Canziano), a "pokol kapuja", amely Isteni színjátékának írásakor Dantét is megihlette, a Szlovén Karszt valószínűleg legfantasztikusabb képződménye, amely már a bejárat környékén lenyűgözi a látogatót. Ott található ugyanis az európai kontinens legmélyebb szakadéktöbre (150 méter), a Velike (Nagy) Dolina, melynek peremén kicsiny falu (Skocjan) házai egyensúlyoznak. A mélységben kanyargó Reka, Szlovénia egyik legnagyobb folyója, amely a felszín alá érve már Timavo névre hallgat, döbbenetes méretű üregrendszert hozott itt létre. A Föld leghatalmasabb barlangtermeit, a külsőbb és fölsőbb csöndes barlangszinteket (Tiha Jama), beljebb pedig a barlang 110 méter átlagmagasságú (!) főágát, az üvöltő vízeséseket, a változatos alakú és méretű, akár 25 méteres cseppköveket, tetaráta- (mésztufa) gátakat egy kb. 2 km hosszú kiépített turistaúton élvezhetik a látogatók, amely a több mint 40 km hosszúságú barlangnak csak külső, töredék része.

További 4 km-en egy barlangi alpinistaút (a falba néhány méterenként vert kampók) vezet az üreg ember által járható részének vége, egy rettentő mély szifon, a Halál tava fel. A fő ág méretét a turistaúton is fölfoghatjuk, amikor egy hídon keresztül sem a fejünk fölött a barlang mennyezetét, sem pedig a barlang alján bömbölve zúgó Timavót nem látjuk, bárhogy világítunk. A barlang környéki erdőkben a közép-európai és alpesi növényekből álló flóra elképesztő fajgazdaságú. Az állatvilág képviselői közül a ritka havasi pocok és a barlangban áttelelő sziklamászó hajnalmadár érdemes említésre. Skocjan az európai barlangok között harmadmagával (a spanyolországi Altamira barlang és a magyarországi Aggteleki Karszt barlangjai mellett) az egyetemes Világörökség részét képezi.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten