Szótagcsata
2005/03/31 02:44
1734 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szótagolás megtanulása a helyesírás szempontjából nagyon fontos. Ennek megkönnyítésére, játékossá, érdekesebbé tételére ajánlunk egy egyszerű, eszköz nélkül játszható játékot.
  • A játék típusa: szellemi játék
  • A játék pedagógiai célja: figyelemösszpontosítás, helyes szótagolás fejlesztése
  • Résztvevők száma (minimum-maximum): 5-18
  • Résztvevők életkora (minimum-maximum): 10 - felsőkorhatár nincs
  • Játékidő: kb. 5-10 perc
  • Helyigény: nagyobb szoba vagy tanterem, de játszható a szabadban is.

A játék megnyitása, nyitánya

Ismertessük a játékszabályokat, majd válasszunk egy mindenki számára könnyen megjegyezhető mondatot. A játékosokat ültessük kör alakba.

A játék menete

Válasszunk ki egy kezdő játékost. A feladata, hogy a kiválasztott mondat első szótagját hangosan kimondja, a tőle jobbra ülő játékosnak a következő szótagot kell kimondania és így tovább. Ha véget ért a mondat, akkor a következő játékosnak újra kell kezdenie az első szótaggal. Aki hibázik, az kiesik a játékból és kiáll a körből.

A játék lezárása

Az a játékos nyer, amelyik utoljára a játékban marad.

  • Egyéb: Akkor igazán érdekes a játék, ha fokozatosan gyorsulunk a szótagok kimondásával. Időnként változtassuk meg a mondatot, és az új mondattal folytassuk tovább!
  • Lehetséges továbbfejlesztések, variációk: Nehezíti és érdekesebbé teszi a játékot, ha a mondatban több olyan szó is előfordul, amelyeknek egy vagy akár több szótagja azonos, vagy nagyon hasonló. Amikor új mondattal játszunk tovább, abban is szerepelhet egy-egy korábban már elhangzott szó, ismétlődően- ezekkel a trükkökkel kényszerítjük a játékosokat állandó figyelemre.

Játszható úgy is, hogy a kiesettek nem állnak ki a körből, hanem a helyükön maradnak, nehezítve ezzel a többiek feladatát, hiszen így még arra is kell figyelniük, hogy ki van még játékban. Ha nem kiesésre szeretnénk játszani, akkor a játékosok ülőhelyeinek sorszámot kell adni (az egyestől kezdve növekvő sorrendben). Minden sorszámozott ülőhelyen egy-egy játékos ül. A legértékesebb hely az egyes sorszámú. Aki hibázik, annak a "legrosszabb" helyre, vagyis a legmagosabb sorszámhoz kell ülnie. Ennek megfelelően az eddig tőle magasabb sorszámú helyeken ülők mind egyel alacsonyabb sorszámra ülhetnek. Pl. ha a 6. helyen ülő játékos hibázott, akkor ő ül a legmagosabb sorszámhoz, aki eddig a 7. helyen ült, az ül át a 6. helyére, a 8. a 7.-ére és így tovább... Még érdekesebb, ha kikötjük, hogy egy bizonyos magánhangzó szereplése esetén a kör menetiránya megfordul - és az ellenkező irányba halad tovább! További tetszőleges variációk, nehezítések és könnyítések is kitalálhatók, a játék bármilyen kreatív továbbfejlesztést lehetővé tesz. A moderátor (játékvezető) feladat a játékban: a játék ismertetése és levezetése.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten