Tájépítés és fűvesítés
Érsek Dóra
2008/09/30 13:08
431 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A tájépítés a kertész mesterség külön ága. Az egyéb kertészeti feladatoktól az különbözteti meg, hogy nagy mennyiségű munkát rövid idő alatt kell elvégezni. A növényeket, és a füvet oly gondosan kell telepíteni, hogy az ültetést követő csekély ápolás mellett is jó eredést lehessen elérni.

Az autópályák szűk elválasztó sávjában, mostoha körülmények között is jól kell fejlődniük a növényeknek. Ezt a nehéz feladatot csak az tudja megoldani, aki nem csak ért, de beszél is a táj nyelvén. 

Füvesítés
 
A kertész legkézenfekvőbb és leggyakoribb feladata a füvesítés. Ezt könnyebben tudja megtenni ott, ahol a talaj az öntözőberendezés és a rendszeres ápolás segíti a fűmag kelését és a fiatal gyep megerősödését. Azonban a tájépítések során előforduló füvesítés nem a legegyszerűbb feladat. A körülmények nem teszik lehetővé a gyep folyamatos kényeztetését magvetés után. A vetéssel egy időben jó útravalóval kell ellátni a füvet tájépítések során. Ezt csak olyan különleges technológiákkal lehet megtenni, melyeket kimondottan az autópályák, bánya rekultivációk és egyéb földművek füvesítésére dolgoztak ki. 

Forrás: http://www.garden-kerteszet.hu/taj.htm
http://www.garden-kerteszet.hu/fuvesites.htm 

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten