Táncórák - A Samba I.
2004/03/03 21:33
1496 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha hálózatunkban Windows és Linux operációs rendszereket is használunk, előbb-utóbb felmerül az igény arra, hogy "összehozzuk" a két rendszert, sőt, adott esetben helyettesítsük a Windows-t valami mással. Ezt a "valami mást" mutatjuk be sorozatunkban.

Mi is az a Samba?

Sokszor, sok helyről hallhattuk már a Samba kifejezést. A Samba nem más, mint egy SMB/CIFS protokoll használatát lehetővé tévő alkalmazás. Miután a Windows család tagjai szintén ezt a protokollt használják, lehetőségünk nyílik arra, hogy Windows-os megosztásokat csatoljuk linuxos filerendszerünkbe, sőt, arra is, hogy egy Samba szerver segítségével kiváltsuk egy Windows szerver funkcióit:

- filerendszereket oszthatunk meg,
- telepített nyomtatókat oszthatunk meg mind a szerveren, mind a kliensgépeken,
- Windows tartományba bejelentkező felhasználókat hitelesíthetünk.


A Samba tökéletes megoldás lehet kis helyi hálózatoktól kezdve nagy, több száz felhasználós tartományokig bezárólag.
Jelen cikksorozatban nem fogunk kitérni az SMB protokoll működésének ismertetésére, feltételezzük, hogy a Tisztelt Olvasó legalább alapszinten jártas ilyen hálózatok működ(tet)ésében.

A Samba két fő komponensből, daemonból áll: az smbd-ből és az nmbd-ből. Előbbi végzi a file- és nyomtatómegosztást, valamint a jogosultságok kezelését, utóbbi pedig a WINS kezelését végzi és a tallózást segíti.

Hogyan kezdjük?

Először is célszerű a Samba-t megszerezni :) A legtöbb disztribúció már tartalmazza valamelyik változatát, de természetesen forrásból is fordítható. Ez utóbbi megoldásra például akkor lehet szükségünk, ha valamilyen különlegesebb funkciót, pl. ACL (Access Control List) támogatást is szeretnénk használni. A Samba telepítése után nézzük át a konfigurációs file-t, mely szerencsére részletesen dokumentált.

A /etc/samba/smb.conf file-ban az alábbiakat találhatjuk:

[global] workgroup = ISKOLA
server string = %h Iskola (Samba %v)
encrypt passwords = Yes
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *EntersnewsUNIXspassword:* %n *RetypesnewsUNIXspassword:* %n .
syslog = 0
max log size = 1000
socket options = IPTOS_LOWDELAY TCP_NODELAY SO_SNDBUF=4096 SO_RCVBUF=4096
dns proxy = No
invalid users = root
preferred master = yes
os level = 20
local master = yes
netbios name = Iskola
client code page = 852

A legtöbb paraméter önmagáért beszél, de kiemelném a WORKGROUP-ot, mellyel a munkacsoport nevét adjuk meg, de ugyanezzel adunk nevet a tartományunknak is.
Fontos lehet még a preferred master is, mely a Samba főtallózóként való szerepét határozza meg, valamint az os level opció, amely a Samba "nyerési esélyeit" határozza meg a főtallózó szerepért folytatott versenyben. A local master paraméter helyi főtallózóként jelöli a Samba-t a választási versenyben.
A fenti paraméterek megadásával csínján kell bánnunk abban az esetben, ha a munkacsoportunkban vagy tartományunkban már van másik szerver, hiszen a Samba egy nagyobb OS-level beállítással "leverheti" azt, így a teljes tartomány tallózhatatlan lesz. Ugyanez fordítva is megtörténhet: ha Samba-csoportunkba egy másik szervert teszünk és nem adunk nagy versenyértéket, akkor az újonnan betett "kliens" átveszi az irányítást.

Béres László
beres@szag.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten