Tanévnyitó a Jövő Iskolájában
Ferenczi Anita
2006/01/23 11:51
484 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szórakoztató módon oktató, az ismeretszerzés valamennyi eddig ismert formáját ötvöző Jövő Házában megnyílt Jövő Iskolája olyan új, játékos és interaktív oktatási formát teremt meg, amely a Jövő Háza aktuális kiállításainak tematikáján alapul. A Jövő Iskolája 2006 januárjától ingyenes oktatási programokkal várja az iskolai csoportokat. A játszva tanulást válogatott "Jövő Tanárok" és szakképzett animátorok segítik.

A Jövő Háza nem egy hagyományos értelemben vett múzeum vagy kiállítás. Itt átélhetővé, kézzel foghatóvá válik a jövő, és mindenki saját élményein, közvetlen tapasztalatain keresztül kerülhet kapcsolatba a jövővel és az azt formáló tudománnyal.

A Jövő Házában működő Jövő Iskolája számtalan lehetőséget nyújt az ismeretszerzésre korosztálytól és érdeklődési körtől függetlenül.

- Az informatikai alapú kooperatív foglalkozásokon a gyermek kommunikációs és együttműködési készségeket fejlesztő gyakorlatokon vehetnek részt.
- A drámapedagógiai foglakozások a kiállításon látottak, valamint a jövő megélésére teremtenek lehetőséget a gyerekek számára.
- A digitális technikát alkalmazó foglalkozások azt mutatják be, hogy milyen módon társulhat a gyermekközpontú oktatás az új digitális módszerekkel és technikákkal.
- A beszélgetőkörökben lehetőség nyílik arra, hogy a gyermekek elmélyüljenek a kiállításon látottakban.
- A vizuális foglalkozásokon mindenki a saját szemével láthatja, hogy a kézügyesség és a kreativitás miként teremti meg az önkifejezés lehetőségeit a gyerekek számára.
- A Jövő Iskolája segít abban is, hogy a gyermekek és a pedagógusok is megtanulhassák az interaktív tábla használatát.
- A Jövő Házába ellátogató pedagógusok szakmai támogatást kaphatnak akkor is, ha diákjaikat önálló, páros vagy csoportos kutatómunkára szeretnék ösztönözni.

A Jövő Házában és a Jövő Iskolájában nem csak alkalmi látogatásokra nyílik lehetőség, hanem a hosszabbtávú együttműködés kialakítására is. A gyermekekkel érkező pedagógusok szoros szakmai kapcsolatot építhetnek ki a Jövő Tanáraival, hiszen a kiállítások anyaga sokféleképpen, széles spektrumon dolgozható fel.


A Jövő Iskolájával kapcsolatos hasznos tudnivalók:

A Jövő Háza épületegyüttes valamennyi előadása és programja a belépőjegy megváltásán túl ingyenes, beleértve a Jövő Iskolája tanóráit és a Csodák Palotája ismeretterjesztő előadásait is.

A kedvezményes gyermek jegyárak mellett az IHM által létrehozott és működtetett Jövő Háza további kedvezményeket biztosít az iskolai csoportoknak. A pedagógusok számára a belépés ingyenes, és minden tizedik gyermek után még egy kísérő ingyen tekintheti meg a kiállítást.


Oktatással kapcsolatos egyéb tudnivalók:

A Jövő Háza kiállítás megtekintése kb. 3 órát vesz igénybe. A foglalkozásokhoz közvetlenül kapcsolódó tematikus részek kb.45 perc alatt járhatók be.
A foglalkozások időtartama max. 1,5 óra.
Januárban és februárban a Jövő Háza foglakozásaink középpontjában két kiemelt kiállítási téma, a SZÍV és az AGY működése, szimbolikája áll.


A Jövő Háza oktatási stúdiók óráira előzetes bejelentkezés szükséges.

Regisztráció és információ:
+36-1-438-5307
e-mail: oktatasszervezes@jovohaza.hu

Képek forrása: www.jovohaza.hu és sxc.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten