Tanulás - Módszerek
Varga Szilvia
2010/08/18 10:13
5930 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy jó óvodában a gyerekeket nem tanítják iskolás módon, abban a tevékenységben vehet részt, amiben szeretne. Az óvodás gyermek tanulásának legfőbb formája a spontán utánzás. Utánozza, amit hall és amit lát maga körül, eljátssza, elmeséli, lerajzolja: élményeit feldolgozza, átéli, kompetencia élménye erősödik. Nem a szó iskolás értelmében kell tanulnia.

Utolsó frissítés ideje: 2010. augusztus 18.

Tanulás

Az óvodapedagógus felkínálhat tevékenységi lehetőségeket a gyermeknek, megteremti ezek feltételeit az egyedüli és/vagy közös cselekvésekre. Az ezekben történő részvétel mind tanulás. Ha a gyermek kérdez, a felnőtt válaszol. De soha nem tanít – a szó iskolás értelmében.

Tudnunk kell: az óvoda feladata nem az, hogy felkészítsen az iskolára.

Az iskolának is tudnia kell, hogy oda soha nem iskolás megy, hanem mindig óvodás, aki majd az elkövetkezendő két-három évben érik lassan iskolássá, és soha nem úgy, hogy a tehetségesek előbb, a gyengébb képességűek később, hanem esetleg éppen fordítva!

Módszerek

A jó óvoda nem módszerközpontú, hanem gyermekközpontú. Itt minden a gyermek érdekében történik, nemcsak a programokban, elvekben és dokumentumokban, hanem leginkább a mindennapokban. Az ilyen óvodában nem nevelnek lépten-nyomon, inkább együtt élnek a gyermekekkel.

Az óvodapedagógusok módszertani szabadsága biztosítja, hogy saját maguk választhassák meg az óvodai nevelés módszereit a sokféle elfogadott, nemzetközileg és Magyarországon hitelesített módszer közül.

A szabad választásban eligazítást ad Az óvodai nevelés országos alapprogramja, az alapprogram szellemiségének megfelelő kiadványok, valamint az óvoda helyi nevelési programja.
 
Az egyes óvodai csoportokban az óvodapedagógus személyiségétől, a csoport összetételétől és a szülőktől függhet az, hogy mely módszereket helyezi előtérbe.

Az óvodapedagógusok többféle módszertani kínálatból is összeállíthatják saját programjukat, vagy maguk is kezdeményezhetnek a gyermek érdekeit szolgáló újításokat az eddigi programokban.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten