Tanulási lehetőségek európai portálja
Farkas László
2004/03/19 06:20
613 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
PLOTEUS néven iindította el ünnepélyes keretek között Viviane Reding, az oktatásért és képzésért felelős európai biztos azt az európai zónában működő portált, amely a tanulási lehetőségekről szolgáltat információt. Hasonló jellegű információs rendszer eddig nem létezett Európában.

A portál, (http://europa.eu.int/ploteus/portal/searchcustom.jsp) amelynek neve az ógörög hajózó szót idézi, azzal a céllal készült, hogy segítse azokat az embereket, akik egy másik európai országban szeretnének tanulni. A PLOTEUS révén elérhető minden szükséges információ a tanfolyamokról, az oktatási és képzési rendszerek struktúrájáról, a pénzügyi támogatási lehetőségekről, a szálláslehetőségekről, a társadalombiztosításról. A PLOTEUS harminc európai országot fed le, a kezelőfelülete valamennyi EU-tagállam nyelvén használható (a felvételre váró országok nyelvei közül jelenleg litván, lett és észt verzió működik). A PLOTEUS az egész életen át tartó tanulás koncepciójának szellemében készült, és ennek megfelelően információt szolgáltat a közismereti és a szakirányú oktatás minden szintjén az általános iskolától kezdve az egyetemen át a felnőtteknek szóló továbbképzésekig.

A rendszer alapelve az, hogy az információszolgáltatás és - karbantartás olyan közel történjen a forráshoz, amilyen közel csak lehet, vagyis intézményi, regionális, illetve országos szinten. Az európai koordinációs központ feladata összekapcsolni a nemzeti szintű információs forrásokat és adatbázisokat azáltal, hogy minden résztvevőnek biztosít egy felhasználóbarát navigációs lehetőséget nyújtó portált. Ezzel a módszerrel sokkal könnyebben tartható karban a rendszer, mintha egy központi adatbázisra épülne. Figyelembe véve azt, hogy az adatbázisnak könnyen kezelhetőnek kell lennie, továbbá hogy a felelősség a feltett információért decentralizált, olyan döntés született, hogy a portál kapcsolódási pontjait (linkjeit) nemzeti szinten kell azonosítani, nem pedig egy központi szolgáltató által.

A tartalom kiválasztását és osztályozását éppen ezért a Leonardo-program finanszírozásával működő EUROGUIDANCE (a Nemzeti Forrásközpontok Szakmai Tanácsadó Hálózata) végzi Jelenleg a portál hozzáférést biztosít a meglévő nemzeti és regionális adatbázisokhoz és honlapokhoz. A PLOTEUS nem ad közvetlen információt a tanulási lehetőségekről, hanem a felhasználókat további honlapokra vagy adatbázisokra irányítja, amelyeknek megnyitásával megszerezhető a kívánt adat. Hosszabb távon természetesen közvetlen és ilyen módon hatékonyabb lesz majd a hozzáférés az információhoz: a nemzeti adatbázisok közvetlenül lesznek ugyanis használhatók az európai kezelőfelületen keresztül.

Ennek megvalósításához több területen kell megegyezniük a nemzeti szolgáltatóknak, például egységes protokollt kell alkalmazniuk a metaadatok definiálására és az információ osztályozására. A koordinációs bizottság a nemzeti adatszolgáltatókkal együttműködve már dolgozik a nemzeti adatbázisok nagyobb fokú standardizálásán. Egy szakértői csoport abból a célból elemzi az egységes protokoll lehetséges opcióit, hogy precíz irányvonalat dolgozzon ki a nemzeti adatszolgáltatóknak a tanulási adatbázisok kiépítéséhez.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten