Tanulósarok
Szendrei Judit
2003/08/28 12:26
1341 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az első osztályt kezdő kisdiákok családjában mindenütt aktuális kérdés a gyerekszoba új funkciókhoz való átalakítása. A berendezésnél számtalan szempontot kell figyelembe venni, a megfelelő megoldás megtalálása annál is inkább lényeges, mert a kicsik környezete nagyban befolyásolja közérzetüket és fejlődésüket.

Bár az iskolába kerülő kisgyerekek számára az új életforma óriási változást jelent, mégsem tanácsos a kicsik egész szobáját komoly, "iskolás" szobává alakítani. Jelentősen megkönnyítheti az átállást, ha a játékok megszokott terét nem vesszük el a gyerektől, hanem komplett tanulószoba helyett csupán tanulósarkot alakítunk ki a "birodalomban". A berendezési tárgyakat igyekezzünk úgy csoportosítani, hogy a különböző tevékenységekhez - tanuláshoz, játékhoz, alváshoz - önálló terek alakuljanak ki. Ha másképp nem megy "vessünk be" függönyöket, paravánokat és térelválasztókat.

A tanulósarok berendezésének legfontosabb szempontja, hogy mindenképp a gyerek kívánságainak megfelelően alakítsuk ki, hiszen ha kuckóját a sajátjának érzi, bizonyára szívesebben ül le tanulni is. A tanulás, leckeírás elsődleges színtere természetesen az íróasztal, ezért nem mindegy, hogy milyet választunk. Kisiskolás kortól akár az egyetemig tartó megoldás lehet, ha kész íróasztal helyett változtatható magasságú asztallábakból és dönthető asztallapból állítjuk össze a tanulóhelyet. Az asztal így a gyerkőccel együtt "nőhet", de a tanuláson kívüli tevékenységek mellett rajzoláshoz, vagy egyéb elfoglaltságokhoz is bármikor tetszés szerint át lehet állítani.

Ha anyagi lehetőségeink megengedik, és számítógépet is vásárolunk a gyereknek, lehetőleg külön asztalon vagy állványon helyezzük el, nem szerencsés ugyanis, ha a tanulás, leckeírás helyéből vesz el a klaviatúra és a monitor. Az L alakú asztal ideális megoldás lehet, így egymás mellett, de a funkciók keveredése nélkül mindkét tevékenység végezhető. A számítógép háza lehetőleg ne az asztalon foglaljon helyet, hanem a földön vagy az asztalhoz rögzített állványon álljon. Ugyancsak külön polcra helyezzük, ha lehet a nyomtatót és az egyéb kiegészítőket is. Fontos az is, hogy a monitor szemmagasság alatt legyen, az egérhasználathoz pedig a csuklót fel lehessen támasztani. Ha anyagilag belefér, fontoljuk meg, hogy a hagyományos tévékészüléknyi monitor helyett mindössze képernyő-méretű lapmonitort vásároljunk konfigurációhoz. Ezek a kijelzők ma már alig kerülnek többe egy megbízható hagyományos monitornál, viszont modern technológiájuknak köszönhetően már nem bocsátanak ki káros sugárzást, kímélik a szemet, ráadásul nagyságrendekkel kevesebb helyett foglalnak.

A szék megválasztása legalább olyan fontos, mint az író- és számítógépasztalé. A boltokban számtalan különböző színű s mintájú ülőalkalmatosság kapható, de a kinőhető gyerekforgószékek helyett szintén választhatunk magasságában állítható változatot. A lényeg elsősorban nem a szín és minta, hanem hogy megfelelően tartsa a gyerek hátát és derekát, kényelmes legyen és passzoljon az asztal méretéhez. Fontos, hogy az asztallap könyökmagasságban legyen, és a szék ehhez képest úgy helyezkedjen el, hogy a gyerek lába érintse a padlót. Praktikusak a manapság egyre elterjedtebb térdeplőszékek is, ezeknek ugyan nincs háttámlája, de nincs is rá szükség: a térdek tartják a testsúlyt, így speciális pózban a gyerek akaratlanul is egyenesen tartja a gerincét.

Az íróasztal és a szék mellett rendkívül fontos a megfelelő világítás megválasztása is. Optimális esetben a tanulóhelyet lehetőleg az ablak közelében kell kialakítani, ha erre nincs lehetőség, akkor olyan állítható lámpát válasszunk, ami mindig megvilágítja a munkafelületet. A fényforrást jobbkezesnek bal oldalt, balkezeseknek jobb oldalt helyezzük el, így a füzeteken, könyveken nem keletkezik zavaró árnyék.

A tanulás helyének kialakítása mellett fontos, hogy a tanszerek, iskolai holmik tárolásának is megfelelő, lehetőleg tágas helyet alakítsunk ki. Olyat, ahol a helyszűke miatt a füzetek nem gyűrődnek egymáson, nem lesznek szamárfülesek, a különböző kellékek és kiegészítők pedig átlátható rendben tarthatók. A fent említett állítható lábú és munkafelületű íróasztaloknak értelemszerűen nincs fiókja, a bútorboltokban azonban többféle méretű, praktikus görgős tárolókat lehet kapni, amelyek kiválóan helyettesíthetik a fiókot és az asztal alá is betolhatók. A rajzok, dolgozatok tárolásához hasznosak lehetnek az írószerboltokban kapható különböző irattartó papucsok és mappák, az apró holmiknak pedig számtalanféle vesszőből font, illetve színes dekoratív kartonból készült tároló dobozt, ládát vásárolhatunk, amelyek akár a polcon, akár az ágy alatt, akár egymásra rakva is praktikusan elhelyezhetők.

Az egész kuckó átlátható, logikus és egyszerű berendezéssel nem kis részben a rendszeretetre is ránevelhetjük a tanulósarok gazdáját. Hogy a gyereknek is legyen saját könyvespolca, az már óvodáskorban is természetes, a mesekönyvek mellett azonban ideje helyet szorítani a különböző szótáraknak, kézikönyveknek, lexikonoknak is. Bár nem tartozik az "alapfelszereltségek" közé, jó szolgálatot tesz a tanulósarokban egy falra akasztható parafatábla is, amelyre hangulatos figurák, dekoráció mellett az órarend is kitehető.

Ha több és főként nagy korkülönbségű gyerek osztozik egy közös szobán, a térelválasztó már nem biztos, hogy megfelelő megoldás. A békesség, illetve a nyugodt tanulás kedvéért megfontolandó ilyenkor, hogy esetleg egy másik helységben, például a nappaliban, vagy az ebédlőben rendezzük be a tanulósarkot. Ebben a helyzetben nem mellesleg jobban oda is figyelhetünk a lurkóra, és könnyebben ellenőrizhetjük, hogy valóban tanulással mulatja-e az időt.

Képek:
www.dynakidz.com
www.domus.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten