TCP/IP trükkök II.
2004/09/14 14:31
3347 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szeretnék egy gyors ellenőrzést a TCP/IP konfigurációval kapcsolatban...; Mivel tudnám egyszerűen megoldani a multi TCP/IP beállítást?

Szeretnék egy gyors ellenőrzést a TCP/IP konfigurációval kapcsolatban. Van ilyen eszköz a Windows Server 2003-ban?

Igen van, ez a "netstat" parancssori program, amellyel a protokollstatisztikát és a a TCP/IP-kapcsolatok különböző tulajdonságait lehet kilistázni. Több kellemes paramétere is van, pl. a "netstat -e" a hálózati statisztikát mutatja meg (a "netstat -s" ugyanezt protokollok szerint), míg a "netstat -r" pedig az útvonalválasztási táblát és a hálózati kapcsolatokat listázza ki. A "netstat -o" hatására a portok állapotát és a folyamatok azonosítóját mutatja meg.

Mivel tudnám egyszerűen megoldani a multi TCP/IP beállítást?

Annak ellenére, hogy a Windows XP/2003 már ismeri az alternatív konfigurációt (de csak 1 fix és 1 DHCP-s kapcsolatra), továbbra is lehet gondunk a TCP/IP paraméterek állítgatásával például akkor ha 2 fix IP-s hálózat között hordozgatjuk a laptopunkat. Van erre a problémára profi, fizetős szoftveres megoldás, pl. a NetSwitcher, de van nekünk azért egy "csodaszerünk" is beépítve (Windows 2000-től felfelé), úgy hívják: netsh azaz Netshell. Ezzel a parancssori eszközzel kapcsolatban úgy szól a fáma, hogy szinte csak kávét nem főz, de arra is betanítható :D. Az nslookup-hoz hasonlóan van interaktív (netsh>) és direkt paranccsori üzemmódja is van, valamint interaktív módban létezik egy ún. kötegelt mód (offline vagy a set mode offline paranccsal indítható), amikor a kiadott parancsok felhalmozhatóak, majd egy kötegben kerülnek végrehajtásra a commit parancs kiadásakor. Az összegyűlt parancsok ilyenkor a flush paranccsal törölhetők is persze.
A TCP/IP paraméterek diagnosztikája és konfigurálása mellett használható többek között a DHCP, RAS, IPSec, PortProxy, IPv6, Routing, Network Bridge, RPC komponensekhez is. Teljesen korrekt rövidítési módszere van, minden parancs első két-három betűje is megfelelő (csak győzzük megtanulni), például:

sh ip int = show ip interface

A TCP/IP konfigurációváltás előkészítése és menete során először le kell mentenünk az aktuális beállításainkat egy szövegállományba, a következő paranccsal:
netsh -c interface dump > munkahely.txt

Ezután állítsuk át a paramétereket, majd az új (mondjuk az otthoni) beállítást is mentsük le hasonló módon (otthon.txt). A váltáshoz pedig a

netsh -f munkahely.txt

parancsot kell használnunk, amivel egy következő üzemmódra is fény derül, ugyanis az "-f" hatására a szövegállományba beírt netsh parancsok futatthatóak szkriptként. De még ez előtt és miután elkészítettük a .txt állományt, nézzünk is bele rögvest, ugyanis hiba esetén a program nem szól egy árva szót sem, hanem csak szép csendben beleírja az adott állományba a hibaüzenetet.

Egyébiránt valóban lehetne fejleszteni a NetShell tudását (talán a kávéfőzésre is), hiszen ez a tudás gyakorlatilag a rendszerben lévő, a programot kiszolgáló .dll állományok (a "-c" kapcsoló után adjuk meg ha szükséges, lásd fent az interface parancsot) mennyiségén múlik.
Az aktuális „segítő” .dll-ek listája A bővítéssel/törléssel és a fenti lista megjelenítésével kapcsolatos parancsok a következőek:

netsh add/delete/show helper

Még egy esetben jöhet jól ez a parancs, mégpedig biztonsági mentésként, hiszen ha esetleg lényegesen meg akarjuk változtatni az esetleg több interfészt is tartalmazó TCP/IP konfigurációnkat, akkor praktikus előtte a dump paranccsal lementeni.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten