'Tehetetlen' fahasáb
Zsigó Zsolt
2003/03/24 14:22
1206 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Biztosan te is érezted már tehetetlennek magad. Fizikaórán is hallhattad a szót. A különbséget csak sejted, és most végre itt a lehetőség, hogy kísérleti tapasztalatokat is szerezz a jelenségről. Rajta, ne légy tehetetlen!

A testek tehetetlenségének bemutatását szemléltető eszköz.

Szükséges eszközök, anyagok

  • Fahasáb (kb. 6x10x15 cm-es), legkisebb lapjában szemes csavarokkal (lásd az 1. ábrán);
  • Fogantyú (kb. 12 cm hosszú, seprűnyélből levágva), három szemes csavarral;
  • Hímzőfonal (legalkalmasabb a Honleány nevű fonal).

A kísérlet összeállítása, bemutatása

Függesszük fel a hasábot az 1. ábrának megfelelően egy állványra, vagy az ajtó szemöldökfájába erősített kampóra, és kössük össze a hasábot a fogantyúval, mindkét helyen 25-30 cm hosszú fonállal! (A hímzőfonalat ne hagyjuk kisodródni!) 1. ábra

Ha a fogantyút lassan húzzuk lefelé, akkor a felső fonál szakad el, ha a szakítást gyors mozdulattal végezzük, akkor az alsó fonál szakad el. 2. ábra

Ha alulra két vagy három egyforma hosszúságú fonalat kötünk (2. ábra), és elég gyors mozdulattal rántjuk meg a fogantyút, akkor is az alsó fonalak szakadnak el. (A kísérlet balesetveszélyes! A felső fonál szakadásakor a hasáb a kezünkre eshet, sérülést okozhat.)

Magyarázat

Lassú húzásnál a felső zsinórt a test súlya és az általunk kifejtett húzóerő feszíti, míg az alsót csak a húzóerő. Emiatt a felső zsinór szakad el. A fogantyú gyors megrántásával a kezdetben nyugalomban levő hasábot az alsó zsinórban ébredő erő gyorsítja. A hasáb nagy tömege miatt ehhez nagy erő szükséges. Ezt a rántással biztosítjuk, de mielőtt a hasáb felgyorsulhatna, az alsó zsinórban bekövetkezik az elszakadáshoz szükséges megnyúlás, s az el is szakad. A hasáb a rövid idejű erőhatás ideje alatt nem mozdul el olyan mértékben, ami a felső zsinórnak az elszakadásához szükséges megnyúlását okozná.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten