Tehetséggondozás határon innen és túl
2012/11/05 08:00
2049 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

„A Kárpát-medencei tehetséggondozás jó gyakorlatai” című tanulmánykötetet is bemutatták a Szegeden megrendezett Kárpát-medencei Tehetségnap rendezvényen, 2012. október 26-án é 27-én.

A határon túli magyar intézmények képviselői is megoszthatták egymással szakmai tapasztalataikat, módszereiket a szegedi Tehetségpont rendezvényen. A Tehetségpont-hálózat több mint 900 intézményt számlál, intézmények és civil szervetek egyaránt csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A program célja, hogy felkutassa és támogassa a fiatal tehetségeket, szerte a Kárpát-medencében. Romániában 32, a Vajdaságban 21, a Felvidéken 13, Kárpátalján pedig 3 Tehetségpont alakult az utóbbi években. A Tehetségpontok képviselői Szegeden gyűltek össze, hogy a tehetséggondozás módszereiről, lehetőségeiről és a felmerülő kérdésekről folytassanak szakmai eszmecserét. Ezt a közös munkát segíti a most megjelent kötet, mely a Kárpát-medence intézményeiben használt jó gyakorlatokat tartalmazza. A Géniusz-könyvsorozat 26. kötete az Európai Tehetségpont gondozásában került kiadásra. A Kárpát-medencei Tehetségnapon közel 50 intézmény képviselője vehette át a legjobban működő tehetséggondozó intézményeknek odaítélt "Akkreditált Kiváló Tehetségpont" címet. Ezzel Magyarországon és a határon túl már meghaladja a 200-at az átgondolt, minőségi szakmai programot működtető, felkészült pedagógusokkal dolgozó tehetségpontok száma. A Nemzeti Tehetségpont munkatársai helyszíni szaktanácsadással és képzések szervezésével járulnak hozzá, hogy a tehetséges fiatalok a nekik legjobban megfelelő támogatásban részesülve bontakoztathassák ki képességeiket határon innen és túl.

A Tehetségnapot megelőzően, október 24-25-én Közép-Európa tehetséggondozó szakemberei tartottak két napos munkamegbeszélést Szegeden, az Európai Tehetségközpont szervezésében. A Budapesti Európai Tehetségközpont működését 2012. július 1. és 2012. november 30. között a Nemzeti Tehetség Alap pályázata támogatja.

A pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle Sándor Alapkezelő által meghirdetett NTP-EU-M-12 kódszámú pályázati támogatásból valósul meg.

A Kárpát-medencei tehetséggondozás jó gyakorlatai című tanulmánykötet  ide kattintva ingyenesen letölthető. A szerkesztő ajánlása  ide kattintva olvasható.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten