Teknősök szigete - a Galapagos
2002/12/20 00:00
3297 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Számtalan természetfilm helyszíne a Galapagos szigetek, amelynek neve összeforrt az evolúcióelméletet kidolgozó Charles Darwin-éval. A szárazföldtől messze fekvő szigeteken számos csak itt található állat- és növényfaj él, törékeny ökoszisztémát alkotva. A szárazföldi elefántteknős páncélzata például a környezetüknek megfelelően alakult, ezért az egyes szigeteken más-más alfaj él.

Dél-Amerika nyugati partjaitól ezer kilométerre fekszik az Ecuador fennhatósága alá tartozó Galápagos-szigetek. Ez a vulkanikus eredetű szigetcsoport az egykoron tömegesen itt élő óriásteknősökről kapta a nevét (spanyolul ugyanis a galápago teknőst jelent). Az itt élő, sehol másutt nem található speciális fajok miatt 1978-ban felkerült a Világörökség listájára, területe 7800 hektár.

Az 1835-ös esztendő fontos fordulópont a szigetcsoport történetében. Ekkor kötött ki partjainál Charles Darwin, az ifjú természettudós, aki az itt tapasztalt jelenségek alapján alakította forradalmi felfedezését, az evolúcióelméletet. Ez az elmélet az alapja mindannak a tudásnak, amivel manapság a természettudósok vizsgálják a fajok fejlődését és a természet működését. A Galápagos-szigetek neve mindörökre összeforrt Charles Darwin és az evolúcióelmélet nevével.

A Galápagos Nemzeti Park 19 szigetet foglal magába. Ezek közül a legnagyobbak az Isabella-, a Santa Cruz-, a Ferdinanda-, a San Salvador- és a San Cristobal-sziget, amelyen áthalad az Egyenlítő. A Csendes-óceánból vulkánkitörések során kiemelkedett szigetek felszíne megszilárdult lávaréteg.

A szigetek éghajlatát és élővilágát a tengeri áramlatok határozzák meg. Júniustól novemberig partjait a hideg dél-egyenlítői áramlat éri. Ez a hideg évszak ideje, augusztusban és szeptemberben ennek az áramlatnak az ellenfolyása a szintén hideg egyenlítői ellenáram határozza meg a hőmérsékletet a szigeteken. Decembertől májusig a meleg El Nino áramlat mossa a szigetvilág partjait, amely a Panamai-öbölben keletkezik és az északkeleti passzátszelek mozgatják. Ez az időszak a meleg vagy esős évszak, ilyenkor főleg a magasabb részeken a legtöbb csapadék. Ezek a tengeráramlatok teszik lehetővé a különböző helyekről származó fajok együttélését.

Az élővilág a dél-amerikai kontinensről repülve, úszva vagy fatörzseken sodródva jutott el Galápagos-ra. Ezért rendkívül gazdag itt az állatvilág madarakban, tengeri emlősökben és hüllőkben. Szárazföldi emlősből csak két faj képviselteti magát, kétéltű pedig egyáltalán nem él a szigeteken. Amikor ezek a fajok megérkeztek új lakóhelyükre, akkor örökre elzárták magukat a szárazföldtől, fejlődésük itt ment végbe, új fajokat, alfajokat hozva létre.

A növényeket szintén a tengeráramlatok és a passzátszelek sodorták a szigetcsoportra. A tengerparti sávot a mangrove-erdők jellemzik. A legnagyobb területet a kopár tengerparti sáv foglalja el, amelyek jellemző növényei a kaktusz- és szentjánoskenyérfélék. De a magasabban fekvő részeken találkozhatunk örökzöldekkel, orchideákkal és broméliákkal, valamint gombákkal és mohafélékkel. A legmagasabb részekre a páfrány- és pázsitfűfélék a jellemzőek.

A Galápagos-szigetek állatvilágát az endemizmusok (csak az adott helyen élő fajok) gazdagsága jellemzi. A szárazföldi emlősöket a denevérek, és néhány egérfaj képviseli. Tengeri emlősökből már nagyobb a választék, élnek itt fókák, cetek és delfinek. A legnagyobb számban madarak vannak a szigeteken, amelyekből sok csak itt él a világon. A hüllők közül olyanokkal találkozhatunk, mint az egyedülálló szárazföldi elefántteknős, amiből 11 alfaj él itt. Páncélzatuk a környezetüknek megfelelően alakult, ezért minden szigeten más-más alfaj él. A tengeri leguán szintén egyedülálló, az egyetlen gyíkfaj, amelyik tengervízben él.

Nagy pusztítást vittek itt végbe a betelepített háziállatok, a kecske és a házimacska, amelyeket az ember hozott magával ide. Az itt specializálódott fajok nagyon törékeny ökoszisztémát hoztak létre, amelyre minden külső hatás óriási veszélyt jelent, ezért fokozott védelme mindenképp indokolt a Galápagos-szigeteknek.

Az elefántteknős

A Galapagosz-szigetek e legnevezetesebb teknősének életmódjáról Darwin ír felülmulhatatlan érdekességgel. "Utazásom alatt két nagy teknőssel találkoztam; mindegyik legalább 100 kg-ot nyomott.

Az egyik egy darab kaktuszt evett; mikor közelébe értem, megnézett s aztán nyugodtan tovább állott. A másik mély sziszegést hallatott s behúzta a fejét. Ezek az óriási hüllők, melyeket fekete láva, levéltelen bozót és hatalmas kaktuszok vettek körül, az ősvilág megelevenedett teremtményeinek tűntek fel. Leginkább a magasan fekvő nedves helyeken tanyáznak, de ellátogatnak az alacsony és száraz helyekre is. Egyesek roppant nagyságot érhetnek el. Az öreg hímek, melyeket hosszabb farkuk alapján jól meg lehet különböztetni a nőstényektől, jelentékenyen nagyobbak, mint emezek.

"A nőstények éppen most, októberben rakták le tojásaikat, melyek fehérek és gömbölyűek, az egyiknek, melyet megmértem, 18 cm volt a kerülete."

Porter a következőkben számol be megfigyeléseiről: "Nappal a teknősök feltűnően élesen látnak és félénkek, ami abban nyilvánul meg, hogy fejüket és nyakukat bármely tárgy legcsekélyebb mozgására a teknőbe rejtik. Éjszaka azonban teljesen vakok és süketek. A legerősebb zaj, a puskalövés durranása sem zavarja őket s a legcsekélyebb hatással sincs rájuk."

Ezeket az adatokat Darwin is megerősíti. "A bennszülöttek azt hiszik, hogy ezek az állatok teljesen süketek. Az bizonyos, hogy még annak a zaját sem hallják, aki a sarkukban követi őket. Sokat mulattam azon, hogyha egy-egy ilyen óriást utólértem, mely nyugodtan ment az útján és elébe kerültem, abban a pillanatban berántotta fejét és lábait, mély sziszegést hallatott s azután hangos dobbanással a földhöz lapult, mintha halott volna. Gyakran ültem a hátukra is; ha néhányszor ráütöttem a páncél hátulsó részére, akkor szépen fölállottak és tovább ballagtak. Az egyensúlyt azonban mindig nehezen sikerült megtartanom."

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten