Telepítés lépésről lépésre III.
2004/03/28 20:16
2025 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
4 részes cikksorozatunkban lépésről lépésre áttekintjük miképpen telepíthetünk egy Novell Netware Servert.Az első részben áttekintjük a hozzávalókat, a második és harmadik részben a konkrét telepítést végezzük el, míg a befejező részben az esetleges szükséges utómunkálatokat ismertetjük.

Általános beállítások

Az állományok másolása után, ha rendben sikerült minden a következő grafikus képernyőre vált a telepítő, ahol a szerverünk nevét fogja kérdezni. Legyen ez most: NWSERVER
A telepítő kéri tőlünk a license lemezt. Adjuk oda neki.:)) A következő képernyőn újabb köteteket hozhatunk létre, de most ezt hagyjuk későbbre.

Állítsuk be a két hálókártya jellemzőit a korábban említett értékekre. Ezen a képernyőn állíthatjuk be, hogy milyen protokollokon keresztül szeretnénk elérni a szervert. Általánosan elmondható, hogy lehetőleg minél kevesebb protokoll-t telepítsünk, így a IP-t javasoljuk. Az IPX-t csak akkor:

  • ha a régi típusú nyomtatási sor-alapú nyomtatást szeretnénk.
  • ha olyan más szerverrel vagyunk kapcsolatban, amely csak IPX protokollt használ.
  • ha olyan szoftver/eke/t használunk, melyek csak IPX-n működnek.

Domain név, s a DNS szerverek megadása

Időzóna megadása...
Új NDS fát hozzunk létre. Adjuk meg a Fa nevét (ISKOLA), a server objektum kontextusát (suli), az admin felhasználó jelszavát. Ismét kéri a license lemezt.Adjuk oda ismét...

Összetevők kiválasztása

A Telepítendő összetevőket választhatjuk ki. (Itt most mindet!) Az IP-alapú szervizek elérhetőségét állítjuk be. Certificate Server objektumainak létrehozása Kódolásmentes azonosítás engedélyezése LDAP-hoz (Csak akkor engedélyezzük, ha NFAP akarunk használni!)

Native File Access Pack konfigurálása

NFAP komponenseinek kiválasztása NFAP szervernevének megadása (Ilyen néven fog megjelenni a windows-s megosztások között) NFAP user-kezelése (Domain, vagy Local), Ha Local-t választunk, akkor az NDS-beli userek külön jelszóval windows-s megosztáson keresztül is elérhetik a szerver köteteit. Mely hálókártyákon érhető el az NFAP. Mely kötetek legyenek elérhetők NFAP-n keresztül (alapértelmezetten minden kötet) Mely kontext-ben lévő felhasználók használhatják az NFAP-t.

WebAccess konfigurálása

WebAccess objectumok helyét adhatjuk meg. WebAccess szolgáltatások beállítása.

iFolder, NetStorage konfigurálása

iFolder beállítások NetStorage beállítások

Végső lépések

Egy összegző képernyő a beállításokról. Az állományok másolása történik. Az állományok másolása után a szerver ujraindítását kéri a telepítő. Ha ügyesek voltunk, s a szerver-gép sem őskori lelet, akkor kb 1-2 órába telt mindez. Természetesen az előkészületek nélkül. A sorozat befejező részében áttekintjük, hogy milyen lépéseket kell még tennünk, hogy elmondhassuk, elkészültünk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten