Telepítés lépésről lépésre IV.
2004/03/30 20:46
1151 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
4 részes cikksorozatunkban lépésről lépésre áttekintjük miképpen telepíthetünk egy Novell Netware Servert.Az első részben áttekintjük a hozzávalókat, a második és harmadik részben a konkrét telepítést végezzük el, míg a befejező részben az esetleges szükséges utómunkálatokat ismertetjük.

Service Pack

Bármily hihetetlen az előző 3 cikk lépéseinek elvégzése után szerverünk menetkész. Minden általunk kívánt szolgáltatás telepítve van, működik. Természetesen vannak olyan szolgáltatások melyek további beállításokat igényelnek, mint például a DNS szerver, van olyan szolgáltatás is, amely csak finombeállítást igényel, mint például a DHCP szerver. A mostani cikkben nem ezeket fogjuk ismertetni, hanem néhány olyan lépést ami nem kötelező, de erősen ajánlott!


Service Pack telepítése

Friss telepítés esetén elengedhetetlenül szükséges, hogy telepítsük a legfrisebb Service Pack-ot!Miért is?

- Ha van javítás, akkor nincs okunk nem telepíteni.

- Mivel friss telepítésről van szó, nem veszélyeztetjük a szerver működését.
(A későbbiekben a további Service Pack-kat megfontoltan telepítsük!!)

- A Service Pack-k biztonsági lyukakat is betömhetnek!

Akkor töltsük le!
Innen

Elég nagy állományról van szó (3-500 MB), így az internetes kijárattal rendelkező munkaállomással már akkor elkezdhetjük letölteni, mikor a telepítést elkezdtük.

Teendők:
1. A letöltött SP állományt csomagoljuk ki valamelyik kötet gyökérkönyvtárába.Azért a gyökérkönyvtárba, mert olyan mély könyvtárszerkezetet tartalmaz, amely egy könyvtárba helyezve, már meghaladhatja a maximális könyvtármélységet.
2. A console-n írjuk be az nwconfig parancsot, majd válasszuk a Product Options menüpontot! 3.Válasszuk ki a Install a product not listed menüpontot. 4. Alapértelmezetten az A: meghajtón keresi a telepítendő alkalmazást, ám a mi esetünkben egy köteten van, így nyomjuk meg az F3 billentyűt! 5.Írjuk be a pontos elérési útját a SP-nak, például: USER:NWSP4 6. A telepítő megkérdezi, hogy elfogadjuk-e a License-t. 7. Az Enter lenyomásával megkezdődik a SP telepítése, ha ESC-t nyomunk megszakad a telepítés. 8. A telepítő megkérdezi, hogy a régi állományokról készüljön-e biztonsági másolat?Válaszoljunk igennel, mert ebben az esetben az előző állapotot lehetőségünk van visszaállítani. 9. A telepítő megkérdezi, hogy frissítse-e a tároló, hálózati eszközök drivereit?Válaszoljunk igennel! 10. A telepítő megkérdezi, hogy frissítés után újraindítsuk-e a szervert?Ám legyen! 11. A telepítő közli, hogy a frissítéshez szükséges szolgáltatásokat le fogja állítani. 12. Megkezdődik az állományok másolása, s a másolás közben kérni fogja egy Admin jogú felhasználó azonosítóját és jelszavát. Érdemes itt tényleg az Admin-t megadni, ráadásul teljes NDS-beli megadással, például: .admin.suli 13. Megkérdezi annak a könyvtárnak a nevét, ahova a régi állományokat mentheti. 14. Mentsük a régi állományokat... 15. Frissítünk, frissítünk, másolás folyik... 16. Kész vagyunk.

NAT beállítása

A szerver telepítésekor igényként merült fel, hogy a munkaállomásokról is azonnal lehessen internetezni. Ezen igény kielégítéséhez be kell a szerveren állítanunk a NAT-t.
1. A console-n irjuk be: inetcfg
2. Válasszuk ki a Bindings menüpontot!
3. Válasszuk ki a külső kártya TCP/IP sorát!
4. Válaszzuk ki a Configure TCP/IP Bind Options sort!
5. Válasszuk ki a Expert TCP/IP Bind Options sort!
6. Válasszuk ki a Network Address Translation sort!
7. Állítsuk be a Status: Dynamic Only!
8. Lépjünk ki a menüpontokból, s adjunk ki egy Reinitialize System parancsot!
Ezek után a munkaállomásokról már lehet is internetezni!
Molnár Péter

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten