Termeszek réme, a numbat
2003/04/14 00:00
2185 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Ha jó sorsunk véletlenül úgy hozza, hogy Délnyugat-Ausztrália legtávolabbi száraz égövi erdeiben és bozótos vidékein járunk, akkor egy kis szerencsével felfedezhetjük e messzi vidék legelragadóbb állatfaját, az erszényes hangyászt. Napjainkra már csak egyetlen és egyre ritkább faj képviseli az erszényes hangyászok családját: a numbat.

Ezt a mókus nagyságú állatot joggal tekintik az egyik legszebb erszényesnek. Testét dús prém borítja. Fejét rövid, farkát hosszú, bozontos szőr takarja. Bundájának színezete egyedülállóan rá jellemző. Felső testén elől okkersárga, ami a ritkás fehér szőröktől világosabbnak látszik, ez a szín hátrafelé fokozatosan mély feketébe megy át, mely a hátulsó testrész legnagyobb részére kiterjed, mindez fehér vagy vöröses harántsávokkal van tarkítva. A sávok közül az elöl elhelyezkedők nem ütnek el élesen, inkább belemosódnak az alapszínbe, majd fokozatosan tisztul a színük. Az egész állat alsó fele sárgásfehér. A fejnek fekete, sárga és egyes fehér szőrei barnás színezetet adnak. A farok felső oldalán halványsárga és fekete színek keverednek, alul viszont élénk rozsdavörös. Az orr, az ajkak és a karmok feketék.

A numbat nevéhez méltóan hangyákkal is táplálkozik, bár valójában étrendje 85 százalékát termeszek teszik ki, de rajtuk kívül szívesen elfogyaszt más rovarokat is. A termeszek és a hangyák bekebelezésére Ausztrália forró égövi övezetében különlegesen megnyúlt fajok alakultak ki, de az erszényes hangyász egyikükkel sincs rokonságban. Kedvenc csemegéjéhez úgy jut hozzá, hogy éles karmaival felszaggatja a korhadt és kivágott fák laza kérgét. Aztán a napvilágra került termeszeket hosszú, gilisztára emlékeztető körülbelül 12 centiméteres nyelvével szedi össze. Ez a méretes evőeszköz a legmélyebb zugokba is eljut. Ragadós nyálával fogva tartja áldozatait, majd behúzza őket mélyen hasított szájába. 50-52 apró, de nagyon hegyes foga a kemény páncélú rovarok összeaprítására szolgál, a puhább testű ízeltlábúakat viszont egészben nyeli le.

Az erszényes hangyász mozgása kecses és állandóan változó. Ha megijesztik, akkor felágaskodik miközben üvegmosó kefére emlékeztető farkát a háta felé görbíti. Menekülés közben képes elérni a 30 km/h sebességet. Amikor pedig semmi dolga sincs, akkor előszeretettel napozik a fákon. E kellemes tevékenység közben, akárcsak az emberek jól kinyújtóztatja végtagjait. Ilyenkor nagy hasznát veszi bundája mintázatának, ami kitűnően álcázza, szinte teljesen képes beleolvadni környezetébe.

Fogságba ejtve egyáltalán nem mutat félelmet, eszébe sem jut, hogy karmoljon vagy harapjon, elégedetlenségének egyedül halk dörmögéssel vagy sziszegéssel adja tanújelét. Ha rájön, hogy nem menekülhet el, minden további nélkül belenyugszik a rabságába. Sajnos nem sokáig bírja a bezártságot, legtöbbjük jó étvágyuk ellenére néhány hét után elpusztul.

A hideg éjszakák elől földbe vájt 1-2 méter hosszú odújába húzódik be, amelynek végén egy kicsi lakókamrát alakít ki magának. Az erszényesek között ritkaságszámba megy nappali aktivitása. Nagyon okos kis állat, ugyanis az összes élő erszényes közül ő rendelkezik a legnagyobb agytérfogattal. Január és március között maximálisan négy utódot hoz világra. Az újszülött numbatok az első hónapokban anyjuk mellbimbóin csüngenek, a rövid szőrzetbe kapaszkodva. Nevükkel ellentétben ugyanis nincs erszényük. Négy hónapos korig a kölykök a fészekben maradnak, később a nőstény a hátán cipeli őket. Populációjuk nagysága a táplálék felhozataltól függ.

Az utóbbi évtizedekben nagyon lecsökkent állományuk. Az élőhelyeiket tönkretevő emberen kívül sok ellensége van a numbatoknak, kóborló macskák, kutyák és rókák tizedelik őket. Az emlős húsevőkön kívül ragadozó madarak, varánuszok és kígyók is megeszik az erszényes hangyászt. Legtöbbjük azonban a hosszú száraz időszakokban bekövetkező bozóttüzektől pusztul el.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten