Tetraetil ólom és a benzinadalékok
Főző Attila László
2007/12/03 00:16
5483 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az benzinkutaknál ma már nemcsak arra figyelünk, hogy mennyivel változott az üzemanyag ára, hanem gondosan megválogatjuk, hogy mit tankolunk. Magyarországon ma már ólommentesek az üzemanyagok, így a választás legfontosabb szempontja az oktánszám.

Az oktánszám

A benzin a motorban az összenyomás és a gyújtógyertya szikrája hatására felrobban. A keletkező nagy térfogatú gázok kitágulva elmozdítják a dugattyút. Röviden ez a benzinmotor működésének legizgalmasabb mozzanata. Ebben a folyamatban nagyon lényeges, hogy az üzemanyag a gyújtógyertya hatására robbanjon fel, és nem korábban. Ha a benzin nem a hengerben robban, a keletkező gázok hatása kevéssé érvényesülhet. Ekkor mondjuk, hogy kopog a motor. A benzin oktánszáma az üzemanyag azon képességét jellemzi, hogy mennyire bírja az összenyomást felrobbanás nélkül. Ez a kompressziótűrő képesség. Megegyezés szerint egy benzin oktánszámát úgy adjuk meg, hogy összehasonlítjuk egy n-heptán és egy 2,2,4-trimetil pentán (izooktán) keverék kompressziótűrő képességével. Ha egy benzin oktánszáma 98-as, annak a kompressziótűrő képessége olyan mint egy 98% izooktánt és 2% n-heptán tartalmazó keveréké.

Ólomadalékok

http://www.flickr.com/photos/superciliousness

Az ólomtartalmú adalékokat kopogásgátlóként, illetve kenőanyagként alkalmazták. Ennek nyomán a kipufogógázokkal nagy mennyiségű ólomvegyület jutott és jut a levegőbe. A fémes ólom nem túlságosan mérgező, de a vegyületei igen veszélyesek. Az ólom, mint nehézfém nem ürül ki a szervezetből, hanem felhalmozódhat az idő során betegséget okozva. A tetraetil ólom kopogásgátló és oktánszám növelő hatását Thomas Midgely fedezte fel 1922-ben. A Pb(CH2CH3)4 égése nyomán ólom és ólom-oxid (PbO) keletkezik. Adalékként 1,2-dibrómetánt alkalmazva az ólom PbBr2 formájában távozik a hengerekből. Ez az ólomszennyezés fő forrása.

Az ólmozott benzint egyre kevesebb országban forgalmazzák a fenti okok miatt. A tiltás azonban nem elegendő, hiszen találni kell olyan adalékanyagokat, melyek környezetkímélő módon képesek helyettesíteni a tetraetil ólmot.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten