Textil télen-nyáron
2004/06/12 11:51
1074 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Havas Kriszti egy függöny- méterárú boltban dolgozik. Profi módon ismeri az anyagokat, kedvesen szolgál ki. Érezhetően szereti a színes vásznakat, drapériákat, amik körülveszik. Szakmájáról szívesen mesélt nekünk.

Az általános iskola elvégzése után a Mező Imre Ruhaipari Szakmunkásképzőbe jártam, női ruházat szakra. Ez a képzés három éves volt. Őszintén szólva nem igazán szerettem varrni, eléggé igénybevette a derekamat a sok ülés, meg a szememnek sem tett jót. Viszont az anyagokat mindig is szerettem, és azt már ott is megmondta az egyik tanárnő, hogy jó érzékem van hozzájuk. Tudom, mi mivel illik össze. Néha azért most is varrok, például a húgomnak most nyáron lesz az esküvője, az ő menyasszonyi ruháját én készítem, a terv már megvan, az anyagokat is megvettük, egy fényes, fehér szatén anyagot választottunk, de lesz benne selyem és csipke berakás is. Ami itt a méteráru boltban a legfontosabb, hogy ismerni kell az anyagokat és tudni kell, mi mire alkalmas.

A nyári anyagok közül a karton nagyon kedvelt, mert könnyen kezelhető anyag és jól mosható. A len kelméket is szoktam ajánlani, mert nagyon kellemes viselet, színtartó és jól szellőzik. A batiszt egy átlátszó anayg, gyakran használják blúzokhoz, könnyed, lenge és divatos. Gyakran keverik műszállal, ami azért jó, mert nem kell vasalni. Ha ugyanis mosás után kellően kirázzuk és vállfára akasztjuk a műszállal kevert anyagot, feleslegessé válik a vasalás. A puplin ugyancsak egy szép, nyári anyag, viszont erősen vasalás igényes. A viszkóz nem gyűrődik, de be kell avatni, vagyis az első mosáskor kicsit összemegy, amit figyelembe kell venni az anyag lemérésekor. A téli anyagok közül szöveteket szoktunk tartani nagy mennyiségben, ezek gyakran műanyag és gyapjú keverékei. Vannak persze vastagságbeli különbségek, itt az a kérdés, hogy mire akarja valaki felhasználni az anyagot. A vastagabbak télikabáthoz, a vékonyabbak kosztümhöz alkalmasak.

A bársonyt ritkábban viszik, talán mert az inkább estélyiruha varrásakor kerül előtérbe. A mi boltunkban rövidárut is tartunk, tehát nem kell külön más üzletbe mennie annak, aki gombot, zipzárat, cérnát, illetve egyéb varráshoz szükséges kiegészítőket akar vásárolni. Igyekszünk a kiegészítő kellékek minél sokfélébb és színesebb választékával rendelkezni. Ketten vagyunk a boltban, tíztől hatig van nyitva tartás, és szombaton is dolgozunk kettőig. Ilyenkor jön egyébként a legtöbb vevő. Vannak visszatérő vendégeink is. Persze elsősorban nők járnak ide, de azért beesik néha egy- egy tanácstalan férfi is, talán agglegények, nem tudom. Volt, aki az után érdeklődött, hogy kell zipzárt cserélni, de volt akinek a gombfelvarrást magyaráztam el. Az is megesett már, hogy valaki a közösen kiválasztott anyagú, már megvarrt ruhában érkezett, ez nagyon jó érzés tud lenni.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten