TheOpenCD III - Internet
2004/12/04 23:30
1250 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Tekintsük át, mit találunk az Internet szekcióban! Kiváló böngésző, azonnali üzenetküldő, távoli irányítást lehetővé tevő, webhely letöltő programokat mutatunk be, amelyek hasznosak minden, internet csatlakozással ellátott gépen.

Mozilla

A Mozilla egy teljes értékű böngésző, levelező és hírolvasó programcsomag. Olyan fejlett szolgáltatások is megtalálhatók benne, mint a "füles böngészés", felbukkanó ablakok tiltása, valamint spam szűrő az e-mail kliensben. Az egyszerű web dizájner lehetővé teszi honlapok készítését és közzétételét az interneten. A vírusok többsége jelenleg kimondottan az alapértelmezett Internet Explorer böngésző és Outlook Express e-mail kliens feltörésére készül, így a legegyszerűbb lépések egyike ennek megelőzésére az, ha egy olyan lehetséges alkalmazásra cseréli ezeket, mint amilyen a Mozilla. Valamely elérhető "téma" kiválasztásával beállítható a Mozilla kinézete (lásd a képernyőképeket). Használható bővítményeket is mellékeltünk a CD-n, de ezeknél sokkal több található az interneten. A Mozilla telepítése, és alapértelmezettként beállítása után (legalábbis egy kis időre), a bővítmények telepíthetők a jobb oldalon lévő "Bővítmények" gombra klikkelve (ez a CD win32 böngészőjében, a Mozillát ismertető oldalon található - a ford.).

Miranda IM

A Miranda IM egy azonnali üzenetküldő program, amely ismeri az összes jelentősebb protokollt, mindezt egyetlen pehelysúlyú programban megvalósítva. Az azonnali üzenetküldés gyors módja a másokkal való rövid üzenetek váltásának az Interneten keresztül. Felkapcsolódva egy protokoll kiszolgálóra (protocol host), amilyen például az ICQ vagy a Yahoo, máris kommunikálhatunk másokkal különböző hálózatokon, ugyanazzal a programmal. A program kompakt kialakítása rengeteg helyet hagy a képernyőn a másféle tevékenységhez üzenetküldés közben. Nem tartalmaz kémkedő (spyware), hirdető (adware) vagy más, hasonlóan zavaró komponenst. Az alapprogram bővítmények (plugin) széles választékával kiegészíthető, melyek segítségével SMS küldés vagy fájlátvitel is lehetséges. Csomagokkal megváltoztatható az alapvető viselkedése, kinézete vagy a felhasználói felület nyelve. A Miranda IM kiváló a vándorló felhasználóknak, mert futtatható pendrive-ról vagy akár mágneslemezről is (ha nincs túl sok bővítmény telepítve). A használható protokollok között megtalálhatók a következők: ICQ, AIM, MSN, Jabber, Yahoo, Gadu-Gadu, Tlen, Netsend stb.

FileZilla

A FileZilla egy kliens program, amelyet a fájl átviteli protokoll (File Transfer Protocol; FTP) használatára készítettek. Lehetővé teszi fájlok fel- és letöltését egy távoli webhelyről, jól használható eszköz web dizájnereknek. Könnyen használható, jól átgondolt felhasználói felülettel rendelkezik, támogatja az SSH és SCP szolgáltatásokat. Képes "fogd és vidd" (drag&drop) módszerrel fájlokat fel- és letölteni, valamint lehetőség van a kedvenc kiszolgálók paramétereinek elmentésére is. Támogatja a megszakított letöltés folytatását, valamint képes tűzfalon és proxy-n keresztül dolgozni.

TightVNC

A virtuális hálózat (Virtual Network Computing; VNC) lehetővé teszi egy távoli szerver elérését egy web böngészővel, az internet és Java használatával. Használatával egy számítógépet üzemeltethet akár a szoba túlsó feléből, akár a világ másik feléből elérve, a felhasználó azonosítása után. A távoli gép munkaasztala különálló ablakban jelenik meg, annak összes funkciója használható, mintha csak előtte ülne. Ez jól használható, ha két gépet szeretne egyidőben használni, például utazás közben szeretné elérni az otthoni gépét, vagy távolról szeretne technikai segítséget adni. A TightVNC optimalizált és jól támogatott megvalósítása a VNC szabványnak. A VNC szintén többplatformos, amióta létezik Windows, Linux, Unix, és Macintosh változata, lényegtelen melyik fut a kliens gépen.

WinHTTrack

A HTTrack egy egyszerűen használható kapcsolat nélküli böngésző. Lehetővé teszi egy WWW webhely letöltését egy helyi gépre, felépíti a szükséges könyvtárrendszert, letölti a HTML oldalakat, képeket és egyéb fájlokat a szerverről. A HTTrack megtartja az eredeti webhely relatív hivatkozásait. Egyszerűen nyissa meg a "tükrözött" webhely egy honlapját, majd szörfözzön hivatkozásról-hivatkozásra úgy, mintha ezt a világhálón tenné. Képes egy létező "tükrözött" webhely frissítésére, valamint megszakított letöltés folytatására. Elérhető Linux, Unix és BSD rendszereken használható változata is.

PuTTY

A PuTTY egy Telnet és SSH kliens Windows alatt, felhasználói azonosítás után parancssoros felületet biztosít a távoli szerverhez. Jól használhatják web dizájnerek, akiknek távoli szervereken kell fájlokat kezelni és parancsokat futtatni. A PuTTY használatával elérhető egy programkönyvtár-katalógus, e-mail kliens - például PINE - vagy távoli szerver adminisztráció végezhető. Beállítható a betűkészlet, a terminál ablak színe és mérete, ezek minden szerver esetében külön-külön el is menthetők. A program több példányát egyszerre futtatva lehetőség van egyidőben több szerverhez kapcsolódni, vagy adott szerver többszörös elérésére. Biztonságos fájl másolás (secure file copy; SCP) és RSA kulcs generálása is megoldható segítségével. A PuTTY támogatja a legutolsó, SSH2 protokollt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten