TheOpenCD IV - Multimédia és játék
2004/12/05 08:22
1350 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Igen, szórakozásra is szükség van, akár még az iskolában is. A most bemutatott programokkal kikapcsolódásra, vagy játszva tanulásra van lehetőség. A zeneszerkesztő programok, és a kreativitást fejlesztő, illetve logikai játékok akár még tanórákon is felhasználhatók, jutalmazásképpen.

Audacity

Az Audacity egy hangszerkesztő program, amely képes felvételre, visszajátszásra, hangkeverésre vagy hanghatás alkalmazására a különböző szűrők használatával. A zenék szerkeszthetők a kivágás, másolás és beillesztés (cut, copy, paste) segítségével (korlátlan visszavonási lehetőséggel), a sávok pedig keverhetők egymással. A "késztermék" számos formátumban menthető, például WAV, OGG vagy AIFF. Az MP3 támogatása megoldható a LAME MP3 encoder használatával, ami letölthető és telepíthető az Audacity telepítse után. Van benne beépített amplitúdó burkológörbe-szerkesztő, testreszabható spectrogram üzemmód, valamint frekvencia elemző ablak hangelemző alkalmazásokhoz. Beépített hanghatások a Bass Boost, Wahwah és a zajeltávolítás. Ez a sokszínű program gyors és stabil, elérhető Linux és MacOS X rendszerekhez is.

CDex

Használja a CDex-et CD-n lévő zenéinek számítógépes szabvány szerinti fájlba konvertálásához, mint amilyen a WAV, MP3 vagy OGG. Az internetes CD adatbázis (on-line CD Database; CDDB) támogatás segítségével a program felismeri a CD-n lévő tartalmat, majd a zenei fájlokat a megfelelő cím alapján nevezi el, megkímélve a felhasználót a gépelés fáradságos munkájától. Konvertálhatja a különböző formátumú hangfájlokat, vagy felvételt készíthet közvetlenül az analóg bemenetről. A CDex könnyen használható felhasználói felülettel rendelkezik, de parancssori paraméterekkel is részletesen beállítható a másolási folyamat.

TuxPaint

A TuxPaint nagyszerű rajzolóprogram gyerekeknek. Egyszerű, könnyen használható a kezelőfelülete, a vicces hanghatások és Tux tippjei pedig serkentik a kreativitást, és szórakoztató elfoglaltsággá varázsolják a gép előtt töltött időt. Habár a TuxPaint egyszerű, mégsem szenved hiányt a szolgáltatásokban. A rajzoláshoz használhatók különböző ecsetek, szöveg helyezhető el a képen különböző stílusban és méretben, a mágikus szerszámok segítségével hatások hozhatók létre, a bélyegzővel pedig clipart stílusú képekkel gazdagíthatjuk rajzunkat. A "stamps" (bélyegzőképek) csomag új képek széles választékát telepíti, többek között fénykép, rajzfilmfigura, gyümölcs és zöldség, állatok, pénznemek, és naprendszer témákban. A fájlok elmentése-betöltése a bélyegkép-galéria használatával lehetséges, ami azt jelenti, hogy a fájlrendszer ismerete nem szükséges és csak a galériák képei manipulálhatók.

Crack Attack!

A Super Nintendo klasszikus Tetris Attack játékán alapul. Egyjátékos üzemmódban egyszerűen a lehető legtöbb pont megszerzése a cél. Többjátékos módban - akár ugyanazon gép előtt ülnek, vagy az interneten keresztül játszanak - a másik játékos legyőzése a cél. Az OpenGL programkönyvtár használatával sokkal hatásosabb, mint egyszerű grafikával.

Sokoban YASC

Yet Another Sokoban Clone: egy őrjítően egyszerű játék, amelyet először egy japán programozó, Hiroyuki Imabayashi készített el. A játék során az összes ládát a "raktárépület" tárolóhelyeire kell tolni. Ennyi épp elég, bár van néhány megkötés: a ládákat csak tolni lehet, húzni nem; egyszerre csak egy ládát tolhat; nem lehet a ládát falon, vagy egy másik ládán keresztültolni. Ezek a megkötések a látszólag egyszerű feladatot roppant nehéz kihívássá változtatják!

Neverball

A Neverball az elszántság és a precízió játéka. Indítsuk a játékot az egérrel és figyeljük a magaslatról leguruló labdát, mely remélhetőleg minél több érmét szed fel útközben. A következő pélyára lépéshez el kell érni a kijárati zónát az idő eltelte előtt. Az első néhány pálya még könnyű, de folyamatosan nehezedik a játék, ahogy újabb és újabb akadályok bukkannak fel. Ezek között találhatók útvesztők, keskeny hidak, mozgó barikádok és szállítók, összesen 75 pályán. Ha a labda leesik vagy az idő letelik, elvész egy labda. Egérkattintással és a funkciógombokkal változtatható a nézőpont. A játékok rögzíthetők és később visszajátszhatók, így pontosan megnézhetjük hol hibáztunk, vagy megmutathatjuk a baráti körünknek, hogy igenis sikeresen végigjátszottuk a 35 pályát, és hogyan is csináltuk. 100 érme összegyűjtésével elmenthető a játék állása, és kapunk egy extra labdát is. A Neverputt szintén része a csomagnak. Ez egy többjátékos minigolf, amely a Neverball fizikai és grafikai elemeit használja. 1-4 játékos játszhat minigolfot 18 lyukra. A golfpálya a Neverball sok akadályát tartalmazza, például mozgó tárgyakat, rámpákat és lejtőket.

Celestia

A Celestia az ismert univerzumot szimuláló program, amely a jelenlegi asztronómiai ismereteinken alapul. Gyönyörű renderelt bolygókat, holdakat, és kisebb orbitális pályán mozgó testeket is megjelenít, mint például a Nemzetközi Űrállomás. A Celestia nincs korlátozva a mi naprendszerünkre, más csillagokat is meglátogathat, vagy a galaxison kívülre is utazhat, rátalálhat távoli csillagok körül keringő naprendszeren kívüli bolygókra. A tér és idő tökéletesen beállítható, tehát a csillagokat tetszőleges helyről, és tetszőleges időpontban megtekintheti. Ajánlott a program használata középiskolai bemutatókhoz, ekkor beállítható előre programozott képsor levetítése is. Képet alkothat a Celestia összes lehetőségéről, ha elindítja a programot, majd lenyomja a "D" billentyűt a demó elindításához. A programnak szüksége van egy OpenGL támogatással rendelkező monitorvezérlő kártyára (amely majdnem minden modern gépben megtalálható), létezik Windows, Linux, és MacOS X rendszeren futó változata is.

Igazán tuti képernyővédők

Amint azt a neve is sugallja, az "Igazán tuti képernyővédők" látványos képernyővédők gyűjteménye. Az OpenGL programkönyvtár használatával készültek, ez látványos megjelenést eredményez, viszont szükség lehet a hardver frissítésére (ajánlott 16MB grafikus memóriával és OpenGL támogatással rendelkező videokártya beszerzése). Ha kétségeid vannak mindenféle kipróbálással kapcsolatban, nos, a képernyővédők könnyen eltávolíthatók (mint a CD-n lévő összes program). A képernyővédők ezen válogatását a sunnyvale-i (Kalifornia) Terry Welsh készítette szabadidejében. Miután felvette a kapcsolatot a TheOpenCD-t készítő Will Martinnal, megegyeztek, hogy a GPL feltételei szerint adja közre a gyűjteményt, ez feltétele annak, hogy a CD-re kerülhessenek. Mások csak arra vártak, hogy ez megtörténjen, ekkor folytatták a fejlesztést, remélhetőleg azóta új magasságokban szárnyalnak! Nagyszerű példája ez a nyílt forráskódú dinamikus munkának, a TheOpenCD pedig különösen büszke arra, hogy mindenki élvezetére átnyújthatja az "Igazán tuti képernyővédők"-et.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten