Titkosírások, csodatinták
2001/08/27 00:00
6431 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az eltűnő és trükkös tinták, titkosírások ma már csak a kalandregényekben, tréfás játékokban fordulnak elő. Cikkünk bemutatja, hogy egyszerű vegyi anyagokkal bárki készíthet otthon is ilyen csodatintákat.

Vegyi titkosírások, csodatinták

A kalandfilmek és izgalmas romantikus regények bővelkednek láthatatlan tintával írt levelekben, melyekben egymásnak üzentek katonák, forradalmárok, szerelmesek. Ma már inkább tréfából nyúlunk ilyen „eszközökhöz”. Néhány egyszerű, könnyen beszerezhető vegyi anyaggal bárki megidézheti a régebbi korokat titkos levelek, láthatatlan írások, eltűnő tinták segítségével.

Eltűnő tinta

Ehhez a trükkhöz általában indikátorokat vagy színátcsapással járó kémiai reakciókat lehet használni. Készítsünk egy híg ammónia-oldatot (szalmiákszesz, NH3) és tegyünk bele pár csepp fenolftaleint. A lúgos oldat vörös színű lesz. Ha ezzel az oldattal írunk (libatollal), az írás az ammónia elpárolgása után láthatatlanná válik.
Így írhatunk alá például egy tréfás szerződést, majd mosolyogva dőlhetünk hátra, amikor az írás eltűnik.
A nyugalmunk azonba szerte foszlik, ha társunk ismeri a trükköt. Ammóniás üveg fölé tartva a papírt, az írás újra láthatóvá válik. (Az ammónia hatására a fenolftalein újra vörös lesz.)

Elfakuló tinta

Először keverjünk csomómentesre hideg vízzel egy kis keményítőt. Ezt a pépet nyolcszoros mennyiségű kálium-hidroxidot (KOH) tartalmazó forró vízbe csurgatjuk, állandó kavarás közben. Levesszük a tűzről, majd pár csepp alkoholos fenolftaleint adunk hozzá (ettől lilásvörös színű lesz), majd annyi ecetsavat csepegtetünk hozzá, amíg színtelenné válik (újra savas lesz).
A keményítő a forró vízben kolloid alakban oldódik. Ezt kevés alkohollal csapjuk ki, majd újra oldjuk fel forró vízben. Ehhez adjunk kálium-jodid (KI) oldaban oldott jódot, amíg a folyadék kék nem lesz.
Az így készített tintával írott betűk egy idő múlva eltűnnek a jód szublimációja miatt.

Titkos tinták

Ezek olyan tinták, amelyek láthatatalanok, de melegítéssel vagy valamilyen kémiai reakcióval láthatóvá tehetjük őket.

1. Vas(III)-klorid híg vizes oldata a beszáradás után nem látszik. Élénkvörös lesz azonban, ha valamilyen rodanid (KSCN vagy NH4SCN) vizes oldatával nedvesítjük meg. Ammóniával újra elszínteleníthető.

2. Vörösvérlúgsó (kálium-hexaciano ferrát(III), K3Fe[(CN)6)]) 4%-os oldata színtelen, de réz-szulfát (CuSO4.5H2O) oldattal barna színű lesz.

3. Az alkoholos fenolftaleinoldat színtelen és gyorsan megszárad. Lúgos oldatokkal azonban vörös színű lesz.

4. Az 1%-os kobalt-klorid (CoCl2.6H2O) írása színtelen. Láng fölött azonban megkékül, majd hamarosan újra kifakul. A jelenség oka, hogy a láng elpárologtatja a kristályvizet és a vízmentes kobalt-klorid kék színű. A levegő nedvessége azonban hamar pótolja a kristályvizet.

5. Híg cukoroldat is láthatatlan, de a láng fölött megfeketedik (karamellizáció).

Felhasznált irodalom: Dan I. Seracu: Vegyszerek a háztartásban, Kriterion 1987

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten