Több szem többet lát
Főző Attila László
2007/11/17 08:00
1355 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Many Eyes platform az adatábrázolás közösségi formáját támogatja. A feltöltött adatsorok sokféle módon jeleníthetők meg grafikusan, de használhatjuk a többi felhasználó adatait és diagramjait, ábrázolásait. A webkettes rendszer nagy segítség globális problémák tanulmányozásakor.
energiatermelés vízerőművekkel a világon

A Many Eyes az IBM egyik kutatócsoportjában gyökerezik. A rendszer célja, hogy közösségi aspektust adjon a közérdekű adatok, adatsorok értelmezésének, elemzésének. A felhasználók egy egyszerű regisztráció után saját adatokkal is dolgozhatnak.

A Many Eyes rendszer számos, mások által feltöltött és vizualizált adatot tartalmaz. Ezek között böngészhetünk vagy kereshetünk is. Az adatábrázolás módjai sokfélék és látványosak. Az információtengerben barangolva sok olyan adatábrázolást találhatunk, melyeket a tanórán is használhatunk. Ilyen például a világ energiatermelése, melyben megnézhetjük, hogy mely országok építenek az atomenergiára és hol található több vízerőmű. Egy diagram vagy számunkra érdekes ábrázolás egy gombnyomással beilleszthető saját blogunkba is (blog this!).

viszkozitás A regisztrált felhasználók saját adatokat is feltölthetnek. A legegyszerűbb valamilyen táblázatkezelőből bemásolni az adatokat, de figyeljünk arra, hogy a rendszer angol nyelvű, tehát tizedespontot kell használnunk vessző helyett. Adatsorunkat elláthatjuk címmel, forrásmegjelöléssel és címkékkel is. Ez a későbbiekben igen fontos, hiszen ezek alapján kapnak információt más felhasználók a mi ábrázolásainkról.

A mellékelt képen néhány anyag viszkozitását hasonlíthatjuk össze a Many Eyes ábrázolásában.

Többféle diagramtípus áll rendelkezésre, ezeken belül is számos beállítási, színezési lehetőséggel. Amennyiben adataink szöveg jellegűek, a Many Eyes ebben is kitűnő társunk lehet. Könnyen készíthetünk címkefelhőket, melyek megmutatják bizonyos szavak előfordulási arányait egy szövegben.

A mellékelt ábrán John Dalton egy tanulmányának (A kémia új rendszere) két fejezetéből készült címkefelhőt láthatjuk. Észrevehetők benne a gyakran előforduló kulcsfogalmak, mint az atom vagy a részecske szó formái.

A Many Eyes, mint más web 2.0 típusú rendszerek, akkor fejlődnek töretlenül, ha minél többen használják, és minél többen töltenek fel új és érdekes adatsorokat.   

Főző Attila László

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten