Tömören a biztonsági mentésről
2005/05/31 12:24
3787 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A mentés kritikusan fontos dolog az üzemeltetők számára, hiszen ki nem szeretné megvédeni adatait például a hardver meghibásodás okozta véletlen adatvesztéstől?

A lényeg

Szögezzük le az elején: a mentés célja mindig a visszaállítás, ezért legyen a mentés igazi próbája a visszaállítás, mert ha nem győződünk meg a visszaállítás helyességéről, semmire nem megyünk a többéves, szorgos munkával felhalmozott médiákkal. A Windows 2000 Server és a Windows Server 2003 egyaránt tartalmaz egy grafikus felületű mentő- és visszaállító programot, amelyet a legegyszerűbben az ntbackup paranccsal indíthatunk a Start/Run menüpontból. Amit - általában - minimálisan célszerű mentenünk:

 • System State (5 komponenst jelent, a COM+ osztály regisztrációs adatbázist, a rendszerindító fájlokat, Bizonyítványszolgáltatások adatbázisát, a címtár-adatbázist és a SYSVOL könyvtár tartalmát)
 • Felhasználói környezet adatai (profil, home mappa, stb.),
 • Felhasználók számára megosztott közös mappák tartalma
 • IIS "partíció": a web- és ftpszerverünk állományai
 • Exchange adatbázisok és naplóállományok
 • Speciális állományok (pl. alkalmazások környezeti beállításai)

Az NTBackup az adatokról ún. árnyékmásolatot (azaz egy másodpéldányt) készít, ezzel létrehozza a merevlemez akkori tartalmának pontos másolatát a megnyitott vagy a rendszer által éppen használt fájlokkal együtt. A felhasználók természetesen eközben is hozzáférhetnek a számítógéphez bárminemű adatvesztés veszélye nélkül.
Az NTBackup fő opciói: a mentés, visszaállítás, és az ASR készítés

Ötféle biztonsági másolat készíthető a mentés típusa alapján:

 1. Biztonsági másolat. A biztonsági másolat az összes kijelölt fájlt átmásolja, de nem jelöli meg a fájlokat, hogy biztonsági mentés készült róluk (más szóval nem törli az archiválandó attribútumot). A másolás akkor hasznos, ha normál és növekményes biztonsági mentés között akar biztonsági mentést készíteni a fájlokról, mivel a másolás nem befolyásolja ezeket a biztonsági mentéseket.
 2. Napi biztonsági mentés A napi biztonsági mentés az összes kijelölt, a napi biztonsági mentés napján módosított fájlt átmásolja. A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon (más szóval az archiválandó attribútumot nem törli).
 3. Különbségi biztonsági mentés A különbségi biztonsági mentés során a rendszer az összes olyan fájlt átmásolja, amely a legutóbbi normál vagy növekményes biztonsági mentés óta keletkezett vagy módosult. A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon. A normál és különb-ségi biztonsági mentés kombinációjának a használatakor a fájlok és mappák helyreállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és a legutolsó különbségi biztonsági mentés.
 4. Növekményes biztonsági mentés A növekményes biztonsági mentés csak a legutolsó normál vagy növekményes biztonsági mentés óta létrehozott vagy módosított fájlokról készít biztonsági mentést. A biztonsági mentés végrehajtását a rendszer jelöli a fájlokon (más szóval törli az archiválandó attribútumot). A normál és a növekményes biztonsági mentés kombinációjának a használatakor az adatok helyreállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és az összes növekményes biztonsági mentés.
 5. Normál biztonsági mentés A normál biztonsági mentés az összes kijelölt fájlt átmásolja, és az összes fájlon jelöli a biztonsági mentés végrehajtását. Normál biztonsági mentés esetén az összes fájl helyreállításához mindössze a biztonsági mentés fájl vagy szalag legutolsó példánya szükséges. A legelső biztonságimásolat-készlet elkészítésekor általában normál biztonsági mentést kell végrehajtani.

A mentéseinket időzíthetjük, illetve ütemezhetjük is, ezek beállításait a program Scheduled Jobs füle alatt tehetjük meg.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten