Továbbra is ugyanaz a sláger III.
2005/03/02 10:43
742 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kis kihagyás után folytatjuk a szolgáltatásokkal, ám a fókusz nem változik. Ebben a cikksorozatban további 14 darab a LocalSystem fiókkal futó szervizt boncolgatunk.

Distributed Link Tracking Server
(Elosztott hivatkozáskövető kiszolgáló)
A szerviz rövid neve: TrkSrv
Az alkalmazás neve: trksrv.dll (svchost.exe)
Függés: Remote Procedure Call
Függesztés: -
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: letiltott

Ez a szerviz általában a tartományvezérlőkön fut, és csak a Windows Server 2003 különböző változatain. A feladata az előző szolgáltatásnál már részben említett módon a egyrészt az állomány- és kötetmozgás figyelése, másrészt az informatív kapcsolattartás a DLT kliensekkel.
Persze az állományműveletekkel kapcsolatos információk általában lényegesen sűrűbbek egy szerver kötetein mint a kliensnél, ezért a DLT Server által összegyűjtött információk automatikus törlődnek, ha szükséges.

Ha a DLT Server szolgáltatást leállítjuk vagy letiltjuk, akkor a kliens kérései nem teljesülnek. Ha ezt az állapotot maradandónak szeretnénk, akkor állítsuk be a

Computer Configuration Administrative Templates System Allow Distributed Link Tracking clients to use domain resources

házirend opciót, mert ezzel megtilthatjuk a klienseknek, hogy feleslegesen zargassák periodikusan újra és újra a szervert.
A letiltásnak még egy oka van: a Microsoft is ezt ajánlja. Az alábbi KB cikkben ezt ki is fejtik részletesen, sőt azt is, hogy hogyan lehet a már meglévő DLT adatokat kigyomlálni a címtárból. Annyira komolyan gondolják ezt, hogy a Windows 2000 Server-ről Windows Server 2003-ra frissítés közben a szerviz letiltása automatikusan meg is valósul.
Error Reporting Service (Hibajelentési szolgáltatás)
A szerviz rövid neve: ERSvc
Az alkalmazás neve: ersvc.dll (svchost.exe)
Függés: Remote Procedure Call
Függesztés: -
Porthasználat: TCP 80
Alapértelmezett indítás: automatikus

Az Error Reporting Service egyetlen feladata (a Dr. Watson utódaként), hogy összegyűjtse, tárolja és elküldje a Microsoftnak a fontosabb operációs rendszer és alkalmazás hibák jellemzőit. Nyilván ennek célja, hogy a Microsoft elemezze a különböző hardver/szoftver környezetekben előjövő problémákat és javítson a terméken. Ez a szolgáltatás alapértelmezés szerint automatikus ám egyrészt minden esetben megerősítést kér, másrészt a GUI-n állítható hatályosságának területe (System Properties/Advanced/Error Reporting).
A hibajelentés lehetőségei a kliensen A küldés például könnyedén letiltható, ám a helyi gépen megjelenítés ekkor is megengedhető. Ha pedig engedjük, akkor a Windows komponensek és a Microsoft programok mellett tetszőleges alkalmazások megbotlásának körülményeit is tova küldhetjük az interneten keresztül. További opció, hogy azonnal elküldhető bármely szimpla felhasználó által, vagy ha ez nem történt meg, akkor a következő rendszergazdai bejelentkezéskor is kivitelezhető a küldés a kliensekről.
Ennek a megoldásnak van egy vállalati környezetbe tervezett változata is. Ha tartományról van szó és a Csoportházirendben konfiguráljuk a következő helyen

Computer Configuration Administrative Templates System Error Reporting

megtalálható szakaszt, akkor használhatjuk a Corporate Error Reporting szolgáltatást, azaz a szerverek és kliensek automatikusan feltöltik a hibajelentéseiket arra a helyi fileszerverre, ahol ez az eszköz telepítve van. Így az összes hibajelentés összegereblyézhető és az üzemeltető dönti el, hogy melyeket küldi el a Microsoftnak. Ennek a külön feltelepíthető eszköznek a 2.0-as változatát az amúgy is érdekes OCA (Microsoft Online Crash Analysis) weboldalról tölthetjük le, de csak bizonyos licence feltételek megléte esetén.
A kollekció gyűjtésének beállításai a Csoportházirendben A szerviz elérhető az összes Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszeren. Amennyiben letiltjuk, a működés hiányán kívül semmilyen további problémát nem okoz. Ha viszont a hibajelentésekre kíváncsiak vagyunk, de a szervizt mondjuk központilag le szeretnénk tiltani, akkor az előbb említett Csoportházirend szakaszból a "Display Error Notification" opciót engedélyezzük. Ekkor a hibajelentések megjelennek, de a küldés sem a Microsoftnak, sem a helyi szerverre nem megoldható.

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten